6 august 2011

SRI RAMANA MAHARISHI – Inteleptul de la Arunachala

Am comentat cateva dialoguri din extraordinara carte care in limba romana poarta denumirea SRI RAMANA MAHARISHI – Inteleptul de la Arunachala. Titlu original al cartii este Talks with Sri Ramana Maharishi aparuta in limba engleza in anul 1989 in India.

Cartea, dialogurile, au o forta spirituala si o putere de iluminare fabuloasa. Sri Ramana Maharishi sau altfel spus, marele rishi Ramana este un titan, o fiinta care a obtinut toate formele de Samadhi si care , cel mai important, este o fiinta eliberata, adica o fiinta care s-a abandonat Divinitatii spre deosebire de alti maestrii contemporani, chiar romani, care pozeaza in fiinte eliberate , dar departe sunt de a face Voia lui Dumnezeu.

12. Discipolul: Pentru a obtine realizarea, este necesar un maestru (guru)?

Maharishi: Realizarea este mai mult rezultatul gratiei gurului decat al lecturilor, meditatiilor si al cunostintelor ce vi se predau. Acestea nu sunt decat accesorii. Gratia Gurului este cauza primordiala si esentiala.

La fel gratia lui Dumnezeu este cauza prima si esentiala. In fapt in secret Dumnezeu actioneaza prin Guru.

Astfel omul poate sa depuna nenumarate eforturi. Dar aceste eforturi sunt tocmai pentru a-l convinge pe Dumnezeu sa ne atinga fiinta…

Aspirantul nu trebuie sa uite niciodata asta si sa puna accent pe umilinta, abandonare, iubire, daruire si aspiratie frenetica catre unicul Maestru si Guru care este Dumnezeu.

In fapt Ramana, deoarece pentru el, guru Sinele si Dumnezeu sunt una vorbeste chiar de gratia lui Dumnezeu dupa cum intelegem in continuare.

Discipolul: Ce poate fi folositor realizarii?

Maharishi: Invataturile Scripturilor si ale sufletelor deja realizate.

Iata un dialog scurt si eficient incarcat precum o sutra sau un verset. Sufletele deja realizate!

In crestinism nu se vorbeste de asa ceva. Atat pentru ca Iisus a venit deja realizat si nu a daruit prea multe tehnici cat si pentru ca oamenii au devenit total materiali si nu au stiut niciodata in ce consta influenta si ajutorul unei fiinte “deja realizate”.

In Orient exista un termen foarte popular care este o tehnica in sine mentionata chiar si marele tratat al lui Patanjali.

Satsanga, frecventarea inteleptilor sau a sufletelor deja realizate este o mare tehnica spirituala, una din cele mai puternice.

Sufletele “deja realizate” sunt asemenea unor izvoare din care Dumnezeu iti recomanda sa te adapi.

Hristos spunea ca trebuie sa ii mananci trupul si sa ii bei sangele…. La acelasi lucru se referea…

20. Dl. Evans-Wentz: Putem avea mai multi maestri spirituali (guru)?

Maharishi: Ce este maestrul? In definitiv, el nu este altceva decat Sinele. Potrivit gradului de evolutie spirituala, Sinele se manifesta uneori sub forma unui maestru fizic, in carne si oase. Faimosul sfant Avadhuta, din vechime, avea mai mult de douazeci si patru de maestri. Maestrul, este cel care te invata ceva. Gurul poate fi chiar si un obiect neinsufletit, ca in cazul lui Avadhuta. Dumnezeu, gurul, Sinele, sunt identice.

Un om cu inclinatii spirituale gandeste ca Dumnezeu este omniprezent si il ia pe Dumnezeu drept guru. Mai tarziu, Dumnezeu il pune in contact cu un guru in carne si oase si omul il considera ca pe Totul-in-tot. Dupa aceea, aceeasi persoana, prin gratia Maestrului sau, este condusa la descoperirea faptului ca propriul sau Sine este realitatea suprema si nimic altceva. Abia atunci el descopera ca Sinele este de fapt adevaratul maestru.

Discipulul: Sri Bhagavan ii initiaza pe discipolii sai?

Maharishi nu raspunde dar un membru din anturajul sau ii spune:

“Maharishi nu vede pe nimeni in afara Sinelui sau. Pentru el nu exista , deci, discipoli. Gratia sa este omnipenetranta, si numai prin tacerea sa el o acorda celui care o merita”.

Intr-adevar maestrul spiritual este insasi gratia lui Dumnezeu. Desi la noi nu se prea stie ca de mii de ani rishii si sfintii hindusi au fost una cu Dumnezeu si India a fost centrul spiritual al planetei, desigur tara si natiunea s-a constituit intr-un centru spiritual datorita sfintiilor care constant au existat in India, si datorita legendarului system yoga care reprezinta cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru oameni, dupa Sine Insusi.

Desigur daca I-as enumera si pe Cioran, Eliade sau alti mari poeti si scriitori as putea sa spun ca am am vut si eu mai multi maestrii, dar altfel am avut unul singur pe Pamant, acelasi din viata anterioara, si prin el Cel Etern intr-adevar m-a calauzit, si inca Altul mare in Cer.

Dar tu, si tu ai avut un mare maestru in viata anterioara, faimos si charismatic cu o viata plina de evenimente spirituale de-a dreptul legendare, mentionate de acum in tratatele si scolile spirituale contemporane.

Ne asteapta deci o viata de studiu si realizari spirituale.

Bine ai venit prietene!

Nu te gandi ca suntem doar aici virtual. Marele maestru Shivananda a avut sute de discipoli pe care nu I-a intalnit fizic niciodata, cu unii corespondand prin scrisori, cu altii doar spiritual.

Domnul se bucura de noi ca de proprii sai copii de aceea binecuvantarile si darurile se vor revarsa din Cer asupra noastra cum nu s-a mai vazut.

Acum vei pasi pe cea mai fascinanta cale pe care ai mers vreodata. Ea vine din infinit si merge spre infinit.

Vei intelege cu uimire ca exista o veritabila stiinta spirituala in aceasta lume, compatibila cu toate religiile si ca toate religiile isi cunosc desavarsirea in urma asimilarii in anumite proportii a acestei discipline uluitoare.

Suprema stiinta pe care noi o reactivam si o transmitem mai departe. Ce mare gratie si fericire este aceasta!

Bhagavat a spus:

1. Iti voi dezvalui tie, care esti nezeflemitor, Cunoasterea cea mai tainica, impreuna cu intelegerea; cunoscand-o, te vei elibera de nefericire.

2. Aceasta stiinta regeasca, aceasta taina regeasca este supremul purificator; ea poate fi inteleasa direct, este legiuita, usor de indeplinit, neclintita.

3. Oamenii care nu cred in aceasta Lege, o tu cel care-ti distrugi dusmanii, nedobandindu-ma, reiau calea mortii si a renasterii (samsara).

...

Bhagavad-Gita, IX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu