20 iunie 2012

Despre George Ohsawa si despre postul Oshawa!

Alimentele pot fi impartite in mai multe catogorii, diferentierea venind dupa calitatea si efectele energiei in care se transforma alimentele prin digestie.
Macrobiotica este inca o stiinta in plina dezvoltare si multe mai avem de aflat despre compatibilitatea si efectele alimentelor.
Impartim intai alimentele in yin si yang. Stim ca Yiin reprezinta energia feminina, lunara, receptiva iar yang cea masculina, solara, emisiva.
Armonia vine din aceasta imbinare armonioasa a celor doua energii nu numai la nivel alimentar dar chiar si la nivel chiar macrocosmic. 
Noi in aceasta lume, datorita cunostintelor foarte mici in privinta acestei stiinte alimentare si datorita departarii de Dumnezeu ne hranim prepoderent Yin de aceea cel mai adesea controlul  asupra vietii, o viziune superioara si spirituala lipsesc. 
Alimentatia nu reprezinta totul existand si alti factori care ne influenteaza existenta.
Dar in drumul spre desavarsire este bine sa ne ocupam de toate nivelele si sa punem ordine in toate, intre fiecare existand o anumita interdependenta.
George Oshawa este numit si  parintele Macrobioticii pe care am putea sa o numim si stiinta alimentatiei.
Oshawa era un japonez cu alura de maestru spiritual care odata ce ajunge in occident devine celebru atat datorita ideilor sale spirituale cat mai ales datorita efectelor vindecatoare ale curelor sale alimentare. 
Deoarece numele de Ohsawa vine de la francezul Oh, ca va... puttem sa descoperim si umorul celui care poate fi considerat un maestru spiritual , iata noi insine beneficiind de lectiile si invataturile sale. Oh, ca va este raspunsul uzual la intrebarea Ce mai faci, Cum iti merge? Merge? 
Merge, foarte bine imi merge.... Oh, ca va... :)
Se spune ca regimurile sale yang au vindecat chiar si cancere pe langa nenumarate alte boli existand si romani care aduc marturie in acest sens. 
Pe scurt se spune ca orice boala se hraneste cu energie din alimente iar daca noi daruim organismului reprize de post in care ne hranim cu alimente foarte pure si yang atunci boala nemaiputand sa ia energie din aceste alimente se retrage si chiar dispare.
Desigur ca beneficiile sunt mult mai multe, purificarea organismului, luminarea mentalului si o anumita forta spirituala pot fi doar cateva din acestea. 
Asadar toate alimentele sunt impartite in sase cateogorii dupa aceasta apartenenta la energia yin sau yang :
Alimente triplu yin, adica foarte yin
Alimente dublu yin, adica alimente moderat yin
Alimente simplu yin, adica putin yin
Apoi alimente simplu yang
Alimente dublu yang
Si alimente tripul yang
Ei bine George Oshava isi bazeaza tratamentele sale cele mai eficiente pe regimuri pe baza de alimente triplu yang, cel mai puternic si mai cunoscut dintre ele fiind postul de 10 zile cu astfel de alimente triplu yang cum ar fi cerealele sau merele.
Astfel timp de 10 zile nu mananci decat patru feluri de cereale sau unul sau doua din acestea.
Aceste patru cereale triplu yang ce au ajuns pana la noi sunt : graul, orezul, meiul si hrisca.
Vom incepe si noi sa experimentam acest post vindecator astfel ca Vineri tinem o zi de post oshawa in care ne hranim numai cu grau si orez.
In postul Oshawa  cerealele pot fi preparate in orice fel, fierte, prajite, coapte in paine chiar dar conditia este ca la preparare sa nu se foloseasca nimic altceva in afara de apa si sare dupa gust. 
Daca doriti puteti sa va cumparati si mei si hrisca de la magazinele naturiste.
Alta conditie este ca aceste cereale sa fie integrale.
Postul il daruim lui Iisus pentru a indeparta de la noi piedicile din calea evolutiei spirituale si a ne intari legatura cu cerul si cu vointa lui Dumnezeu.  
Va va fi foarte usor deoarece tinem numai o zi si nu 10 si puteti sa mancati cat doriti.
Cea mai usoara reteta este sa fierbeti orez...
Daca folositi si grau puneti graul la fiert cu 15 sau 20 de minute inainte deoarece graul necesita o perioada mai lunga de fierbere si apoi adauti si orezul. Sau puteti sa le fierbeti separat daca doriti.
Reteta  care tine cel mai tare de foame, pentru cine are rabdare sa o faca, este sa rasniti sau sa macinati graul si din faina sa faceti covrigi sau mici painici sau lipii...
Bineinteles ca nu adaugati drojdie ci doar apa si sare....
Asadar vineri va fi o zi foarte usoara de post in care mancam numai grau si orez, eventual si mei si hrisca pentru cine doreste. 
Efectele spirituale ale acestui fel  de post sunt uriase dupa cum veti constata mai ales cand veti mari numarul de zile...
Nu vom manca altfel de mancare decat a doua zi cand ne trezim.
Cine doreste poate sa tina postul si cu mere.
O zi in care sa mancati numai mere este foarte usor de tinut.
Puteti sa le stoarceti la storcator, sa le coaceti , sa le faceti compot, puteti sa le preparati oricum sau sa le mancati direct asa cum sunt.
Conditia este sa nu folositi altceva decat mere si apa.
Succes ! :)  

6 comentarii:

  1. Inger drag, vineri as dori sa tin si eu acest post dar inca nu sunt lamurita, adica pot sa mananc in acea zi orez fiert, grau fiert, covrigi facuti de mine din faina de grau si mere. Intrebarea este, pot sa le mananc pe toate in cursul zilei sau trebuie sa exclud ceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sigur, poti sa le mananci pe amandoua, dar pentru ca e vorba numai de o zi si este foarte usor, alege ori cereale, ori mere.
    Iar la covrigi nu folosi decat apa si eventual sare sa aiba gust, nu folosi nimic altceva cum ar fi drojdia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru raspuns inger drag, o sa aleg cereale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat sa spun ca nu trebuie sa faci covrigii cu faina din comert ci ori cu faina integrala de grau, ori cu faiana pe care tu singura o macini, fie la rasnita de cafea , fie la o moara electrica, fie la o moara mare unde spui ca vrei faina integrala...
    Exista si in comert faina de grau integrala.
    Dar ideal este sa vorbesti cu sotul tau sa va cumparati o moara electrica, obiect foarte folositor intr-o gospodarie...:)
    Merge si cu rasnita de cafea dar trebuie sa pui de mai multe ori deoarece recipientul e mic...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Inseamna ca ma limitez numai la orez de data asta pentru ca nu am nici rasnita de cafea iar faina pe care o avem nu e integrala si nici nu cred ca cei de la moara o macina integrala. Cel mai bine este sa avem, cum ai spus si tu, o moara electrica dar asta in timp, desigur. Multumesc pentru precizare si indrumare :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foloseste si grau, tot fiert, dar desigur fiind vorba de o singura zi, poti sa folosesti numai orez. Dar poti sa le amesteci si sa le fierbi impreuna, desi graul fierbe un pic mai mult...
    Exista si mori elecrtice mai mici de marimea unui storcator de fructe , foarte bune pentru o bucatarie si care nu costa decat cateva sute de lei cred...
    Nici eu nu am , trebuie sa cumpar una.
    Si eu fierb si graul si orezul...

    RăspundețiȘtergere