13 septembrie 2012

Calendarul religios universal

Vom lucra la un calendar universal care sa includa marile sarbatori hinduse si crestine. Vom introduce si Ramadanul daca va fi cazul si daca vom avea pentru cine. Eventual si sarbatorile evreiesti pentru evreii crestini. 
Pana atunci ne limitam la cele hinduse.
Desi India este in emisfera sudica si exista si o evidenta legatura intre pozitionarea acestor sarbatori in calendar si anotimpuri, totusi clima Indiei face ca anotimpurile sa fie oarecum asemanatoare cu ale noastre si chiar daca nu ar fi asa  australienii nu  sarbatoresc Craciunul in mijlocul verii?
Ar putea sa existe o similaritate intre Ganesha si Lakshmi si sfantul valentin... 
 Dar aceste forme ale lui Dumnezeu sunt universale si poate fi potrivit orice timp pentru sarbatorire.
Nu avem decat patru sarbatori uriase, la care poate vom mai adauga zilele de nastere ale unor mari sfinti pentru inceput. 
O parte din aceste sarbatori, la fel ca si Invierea lui Iisus, difera de la an la an, intr-un anumit interval. 
Astfel  Krishna Janmashtami sau ziua de nastere a lui Krishna, si Ganesh Chaturthi , marele festival dedicat lui Ganesha, cad undeva intre 15 august si sfarsitul lui septembrie. 
Bunaoara in acest an Ganesh Chaturthi incepe pe 19 septembrie... 
Foarte important, va fi prima mare sarbatoare hindusa la care vom participa si noi incercand sa ii intelegem semnificatiile si sa ii revelam o parte din mister.
Se sarbatoreste nasterea marelui zeu Ganesha.
Cand spun zeu, spun forma sau manifestare a lui Dumnezeu, spun vehicul divin primordial.
Si noi suntem niste vehicule, mai mult niste seminte.
Nu intamplator este prima sarbatoare hindusa la care participam, ganesha fiind considerat acea forma a lui Dumnezeu care este bine sa fie invocata inaintea oricarui inceput.
Salasul lui fiind in Muladhara chakra, se considera ca drumul spre desavarsire incepe cu primul centrul energetic...
Dupa ce atingem deplina realizare in Muladhara chakra, urcam mai sus, si tot mai sus pana ajungem la Cel din care toate izvorasc.
Cumva chiar si evolutia in masa parcurge acelasi traseu. Intai sufletul cel nou obtine un trup si invata sa isi castige existenta, invata sa isi faca un adapost, sa isi asigure un minim confort in planul fizic, ceea ce tine de Muladhara.
Apoi, pe al doilea palier apare contrapartea de sex opus, inmultirea sau procreerea, atat de draga tuturor... 
Daca omul si-a gasit si jumatatea trebuie sa isi gaseasca si rostul in aceasta lume, adica miscarea, Manipura... 
Apoi urmeaza interatiunea superioara cu ceilalti care inseamna Iubire, Anahata, comuncarea si cuvintele Vishuda, deasemenea purificare si drumul spre desavarsire, mai sus sunt marii maestrii spirituali care au puterea de modela lumea si creatia, mai sus chiar Dumnezeu.
Evident toate astea sunt intercorelate, si cei 7 centrii energetici care reprezinta primele 7 spirite primordiale sunt interconectati si pe fiecare nivel gasim prezente si reprezentate si celelalte nivele...   
Vom discuta asadar in zilele urmatoare despre Ganesha, mai ales ca marea majoritate a voastra i-au repetat mantrele in vietile anterioare si i-au adus ofrande.
Se stie, asta v-a adus o anumita bunastare materiala si in general un potential sexual iesit din comun, sau peste comun si desigur preocupari spirituale...
Sexualitatea este desigur si ea un bun, un dat divin, un dar de la Dumnezeu.
Preocuparea pentru studiu deasemenea, se stie, intotdeauna o carte este prezenta in toate ipostazele in care Ganesha apare. 
Si multele altele.
O sarbatoare la fel de mare si de importanta in Hinduism, care ne intereseaza, este si Lakshmhi Puja,  o luna mai tarziu. 
Pregatirea pentru festival incepe cu o saptamana, zece zile sau chiar o luna inainte.
Noi ne vom pregati intelegand cine este Ganesha si de ce este sarbatorit de atat  de multi oameni pe Pamant si de atat de multa vreme. 
Iisus spune sa facem celorlalti ceea ce am vrea sa ne faca si ei noua.
In acest sens, cu cat veti patrunde si veti intelege religiile si credintele lor si veti fi interesati de ele, cu atat si ei vor deveni interesati de ale voastre.
Si mai apoi, se stie, Hinduismul pastreaza cele mai multe revelatii ale perioadei Adamice, chiar mai multe decat Iudaismul care a incurcat rau borcanele cu Iisus... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu