25 august 2013

Il sarbatorim pe Krishna


Vreau sa ne focalizam un pic asupra sarbatorii despre care am vorbit.
Vreau sa observati ca ziua de nastere a lui krishna se situeaza fata de inceputul anul calendaristic religios in aceeasi pozitie ca si ziua de nastere a lui Iisus fata de inceputul noului an…
Mai mult, pentru ca in Hinduism se considera ca totul trebuie sa inceapa cu un salut adresat celebrei forme a lui Dumnezeu numita Ganesha, care credeti ca este sarbatoare situata chiar la inceputul acestui an religios care incepe in jurul lui 1 Septembrie?
Evident ca la inceput este pusa sarbatoarea marelui zeu Ganesha, numita Ganesh Chaturthi. 
Asadar la sfarsitul lui august si inceputul lui Septembrie avem acceste doua mari sarbatori.
Celebram pe cei mai mari si mai cunoscuti zei in Hinduism. Desi Krishna nu intra la categoria puteri ceresti fara de trup asemenea lui Ganesha, imi place sa-i numesc pe toti zei. 
Acestea sunt cele mai importante doua personaje ale Hinduismului raportandu-ne la consideratia, adorarea si ofrandele primite. 
Putem sa sesizam aici o diferenta spirituala intre Hinduism si Iudaism.
Odata ce omul a cazut din rai si nu a mai putut sa urmeze planul initial al lui Dumnezeu in ceea ce privea rasa umana, si anume de a trai asemenea ingerilor si de a concepe prin putere spirituala asa cum Fecioara Maria l-a conceput pe Iisus, ei bine grupului din Himalaya i s-a revelat prin ingeri, zeii si divinitatile sau ingerii daca vreti care tin de primii doi centrii energetici, care sustin sexualitatea. 
Ulterior putem vedea ca cele doua grupuri s-au armonizat.
Babaji si discipolii sai ca de altfel toti sfintii hindusi, asemenea lui Iisus si Fecioarei si majoritatii sfintilor crestini, traiesc in perfecta castitate puritate si abstinenta. 
Totusi numai acolo este revelata sexualitatea ca energie divina si insotita desigur de formele lui Dumnezeu concepute pentru a fi izvoarele macrocosmice ale acestei energii. 
Pana la urma nu-mi ramane decat sa joc eu insumi rolul unui  maestru spiritual asa cum am fost si in viata anterioara.
Pentru ca toate aceste cuvinte nu vin din gura unui om ci vin din gura zeilor si sunt mari revelatii. 
Noi insine putem sa gasim marile asemanari intre Krishna si Christos studiind scripturile si vietile celor doi.

Marele nostru invatator de-a lungul mileniilor de ani.  
Marele nostru prieten! 
Ce scriptura uluitoare este cuvantul sau! 
Ce mare opera de arta spirituala!

Fiind o mare sarbatoare sarbatorita de peste un miliard de oameni in intreaga lume, ca la orice sarbatoarea ca si a Fecioarei Maria sau a lui Iisus sau a oricarui sfant incercam sa percem binecuvantarea cu care sfantul respectiv se apropie de lume. 
De asemenea acestor mari sarbatori asemeneea Craciunului sau Invierii trebuie sa le daruim mai multe zile.
Spre exemplu Ganesh Chartuthi se pregateste timp de 10 zile.
Scopul acestor zile consacrate unei sarbatori sau alteia este desigur de a percepe cat mai bine communiunea cu fiinta spirituala respectiva, de a primi binecuvantarea si calauzirea de la Dumnezeu prin sfintii respectivi.
De altfel este chiar necesar sa dedicam mai multe zile pentru a putea intra in rezonanta cu entitatile respective si a avea o comuniune autentica. 
Totusi pana la urma orice calendar sfarseste prin a integra sfinti si mai mari si mai mici.
Cu atat mai usor este de umplut un calendar universal.
Atatia sfinti catolici sau hindusi pot fi adaugati calendarului ortodox...

Aceste doua sarbatori Krishna Janmashtami si Ganesh Chaturthi nu cad niciodata in aceeasi zi deoarece acel Hiatus de care am vorbit nu cade niciodata in aceeasi zi.
Le putem asemana cu Invierea care in fiecare an este in alta zi. 

Asa cum noi ne alinam cu Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi pacatosii sau cu Ave Maria ei se alina cu o mantra nu mai putin celebra:

Hare Rama Hare Rama, Rama Rama Hare Hare, Hare Krishna, Hare Krishna. Krishna Krishna Hare Hare! 

61. Stapanul Divin sta in lacasul din inima tuturor fiintelor, o Arjuna, si misca prin magia lui toate fiintele ca trase des fori.
62. La el sa cauti adapost, cu toata fiinta, o Bharata. Prin indrumarea Lui vei dobandi linistea suprema, locul cel vesnic. 

Bhagavad-gita,  cartea XVIII 



Un comentariu:

  1. Mai mult se poate citi despre Krișna urmând linkul de mai jos:
    http://bhakti-yoga-iubirea-spirituala.webnode.ro/krisna-domnul-lumii-spirituale/

    RăspundețiȘtergere