25 ianuarie 2017

Ce presupune relatia cu Dumnezeu



Ce presupune relatia cu Dumnezeu
Relatia cu Dumnezeu este definita de 5 din Cele 10 Porunci. Sau, in Orient, de Niyama - regulile interioare.
5 Mari Porunci reglementeaza relatia ta cu Dumnezeu si ai aceasta relatie in masura in care te tii  de aceste 5 porunci.
1. Si cea mai mare dintre ele este sa il iubesti pe Dumnezeu mai presus  de orice.
Sa il iubesti pe Dumnezeu mai mult decat iti iubesti sotia, copilul, rudele, etc...
Dupa aceasta prima si colosala porunca urmeaza altele doua la fel de importante.
2. Una se cheama Studiul sau Swadhyaya, tradusa de Moise prin 'Sa nu iti faci chip cioplit'.
Este foarte importanta. A nu iti face chip cioplit presupune acest Studiu interior ce se cheama Meditatie si exterior ce se cheama Studiul Scripturilor si cartilor spirituale.
Numai ca sa intelegi porunca 'Sa nu iti faci chip cioplit' trebuie sa faci nenumarate meditatii interioare pt a intelege ce e chipul cioplit, ce chipul necioplit sau Dumnezeu...
Aceasta Porunca nu se poate intelege fara Meditatie interioara.
Mai ales in ziua de astazi cand toata  lumea, cel putin Crestinismul, este alfabetizata nici nu poate fi conceputa ideea de bun crestin fara acest studiu al Scripturilor.
Citeste, citeste, citeste...
Citeste orice dar mai ales carti spirituale, religioase, ce se ocupa de Dumnezeu si vietile sfintilor etc...
Iata aceasta de mai sus este o porunca foarte importanta. Insist pt ca la noi nu se cunosc bine nici macar cuvintele lui Iisus. Poate preotii sa le stie mai bine dar e de neconceput ca in epoca internetului sa pretinzi a fi bun crestin fara studiul Noului Testament macar.
3. O alta Porunca extrem de importanta este Tapas, tradusa de Moise prin Sabat.
Aici intra intregul tau efort spiritual, toate ofrandele, posturile, sacrificiile si actiunile pe care le faci tu pt Dumnezeu.
Extrem de importanta si aceasta a treia porunca analizata de noi in relatia cu Dumnezeu.
Fara acest efort spiritual constant cu greu poate exista apropiere si evolutie.
Fara acestea trei, nu ai relatia cu Dumnezeu: Iubire, Studiu, Efort spiritual(post, rugaciune, sacrificii si renuntari).
Acestea sunt 3 cele mai importante Porunci si reprezinta fundamentul relatiei cu Dumnezeu.
Mai sunt inca doua care se traduc astfel:
4. Santosha sau Multumirea de sine redata de Moise ca iubire si respect pt Parinti.
Care este intelesul profund al acestei Porunci? Trebuie sa fii tot timpul multumit si fericit cu ce ti-a dat Dumnezeu. Trebuie sa vezi ce grozav este sa fii femeie sau barbat si sa fii multumit cu ceea ce esti si sa lauzi pe Dumnezeu pt ceea ce esti...
Parintii sunt aspectul Feminin primordial si cel Masculin. Dumnezeu este Parintele in esenta dar noi trebuie sa cultivam multumirea de sine raportata la existenta noastra ca dar al Lui.
5.Si ultima este Puritatea, data de Moise ca "A nu lua numele lui Dumnezeu in desert"...
Adica trebuie sa fii constient si sa te mentii curat, pur: sa nu injuri, mai ales folosind numele ce trebuie sa fie sfant al lui Dumnezeu. Si apoi o mie de alte lucruri ce presupun sa fii pur si curat desigur sufleteste ca astazi toata lumea sta ore intregi sub dus si nu se mai pune problema curateniei trupesti.
Iar relatiile sexuale sunt tratate separat intr-o porunca din cele 5 ce se refera la legatura cu semenii nostri sau exteriorul. Celebra Brahmacharya sau 'Sa nu fii desfranat' sau 'Sa nu comiti adulter' in varianta data de Dumnezeu prin Moise evreilor.
Daca nu iubesti pe Dumnezeu mai mult decat pe iubita ta, daca nu ai un rozariu in buzunar si nu citesti zilnic carte spirituala, nici relatie cu Dumnezeu nu ai, nu te imbata cu apa rece...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu