4 iunie 2020

Isus al meu, de Gabriel Liiceanu


Isus al meu, de Gabriel Liiceanu
Am cumparat cartea, m-am asezat pe prima banca si  m-am ridicat numai dupa ce am terminat-o. Cu exeptia scrisorilor ce au fost atasate la sfarsit.
Adevarat, vremea a fost insorita si banca in fata librariei…
Este o carte buna ce merita citita.
 Cea mai buna si mai citita carte scrisa de Liiceanu.
Este important acest lucru deoarece a scris-o la apogeu… Intreaga maiestrie  si experienta de o viata este cuprinsa acolo.
Scriitorul insa este tributar posturii sale de filozof european si unei lipse pedagogice caracteristice culturii si spiritualitatii vestice in ce priveste structura interioara a omului.
Ar trebui sa se cerceteze care este procentul de atei in Hinduism comparativ cu cel occidental.
In Hinduism totul este rezolvat fulgerator prin aceasta cultura a interiorului nevazut al omului.
Relatia Atman-Brahman plus corpurile subtile ale Omului sunt abc-ul hindusului.
Pe cand in Biblie abia daca Pavel pomeneste intr-un loc, explicit, despre Trinitatea care este Omul: trup, suflet si spirit.
De aceea este necesara Revelatia facuta de Hristos mai apoi. Jacob Lorber este un nume glorios al acestei Revelatii. 
Are si un paragraf ce nu e compatibil cu cartea referitor la prezenta icoanelor in clasele de scoala. Sa fie scos la o editie ulterioara: apogeul culturii este relatia reala cu Dumnezeu al carei suport este religia. 
Adica Icoana este mai mult decat orice filozof si om de litere si desigur ca este regretabil ca suntem dupa mii de ani inca atat de prosti incat nu stim ca Dumnezeu personal a recomandat in Vechiul Testament Icoana…  (vom lamuri asta separat)
Il citeaza si pe Plesu cu acel Despre Ingeri si critic dar si pozitiv, si trebuie sa spunem ca ei ca intelectuali sunt produsul unei societati spiritual crestine si era de datoria lor sa distileze si acest important, cel mai important aspect al culturii.
Mai trebuie atrasa atentia asupra unei conditionari pe care anumiti scriitori antichristi deja au facut-o si pe care am observat-o pana si la … Ratzinger…
Diavolii au inventat teoria ca Miracolul nu poate fi un eveniment istoric pentru ca ei sunt atei sau antichristi si, ce ar fi Iisus fara miracole?
Aceasta este o aberatie. MIRACOLUL  este cel mai important eveniment istoric !
Si avem exemplu de MIRACOL istoric unanim acceptat inclusiv de antichristii timpului: APARITIA DE LA FATIMA!
Cartea ne imbogateste , ne aduce citate inedite si o viziune , uneori atee, alteori nu, a unui om de litere aflat la apogeu. 

Poporul vrea sa auda despre Iisus, mai ales de la cei mai cultivati oameni ai sai.  
Avem nevoie sa auzim cum se rasfrange Iisus in constiinta fiintelor superioare, ce cred si cum cred ele. 

PS: Filozofia atee va deveni maculatura in viitor, iar ateismul va fi scos din istorie de aceea este un pic regretabil ca Liiceanu nu a ales definitv intre credinta si incertitudine... 

Tot ce reprezinta contact direct cu Dumnezeu este comoara, varful, apogeul  culturii si civilizatiei. 
Restul risca sa fie scos din istorie.  

PS: Fecioria eterna a Fecioarei Maria a fost deasemenea dovedita istoric, cine cauta gaseste... 
Adica intelectualii care se vor indoi de cele mai mari miracole ale Spiritului sau nu le vor intelege  rostul, vor fi uitati... 
Totusi avem si multe pagini geniale, inspirate autentic... 

Putem deosebi momentele in care Liiceanu se revendica ca filozof al carui instrument este Mintea de cele in care e inhatat de un Duh superior care toarna prin el pasaje geniale... 
Oameni atat de cultivati pot deveni varfuri de lance , genii.... 
Insa desigur filozofii isi storc creierii in incercarea de a demonstra existenta lui Dumnezeu... Si ajung mereu la concluzia ca nu poate fi dovedita... :)    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu