24 februarie 2009

Dragobete vs Valentin

Trebuie sa spun ca nu am luat niciodata in consideratie aceasta sarbatoare pana acum. Astazi am decis sa ma documentez un pic sa lamuresc subiectul. Ce este dragobetele? Foarte lamuritor, wikipedia in limba romana ne spune: un fel de Eros sau Cupidon autohton. Interesant, dar, si mai interesant nu are nici o legatura cu crestinismul, fiind preluata de la daci sarbatoarea (!). Desigur ca orice prilej de a darui iubire este binevenit, dar il prefer pe Sfantul Valentin, care totusi este un sfant : Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”. Mai multe despre Valentin gasesti aici. Cea mai draguta fraza despre Dragobete este urmatoarea : " Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul." Nu ne spune cum il atingeau, dar desigur acest obicei s-a pierdut datorita geloziei barbatilor, care in naivitatea lor isi imagineaza ca ar putea poseda o femeie mai mult de o secunda, mai mult de o ora sau o zi. Tata ceresc iti multumesc ca nu le-ai daruit oamenilor puterea de a-si citi gandurile, altfel femeile ar fi devenit victime ale furiei si geloziei sotilor, care inca mai cred ca un om poate sa apartina altui om, ca o hartie le da drept de proprietate asupra vointei, sentimentelor si sufletului altui om viu. Naivii... :) Eu votez cu sfantul Valentin, Dragobetele se va pierde in negura timpului si oricum calendarul ortodox vorbeste astazi despre gasirea capului minunatului Ioan Botezatorul. Totusi, iubiti-va mult!

5 comentarii:

  1. eu am scris despre legenda de Dragobete
    eu una sunt patrioata la faza cu Dragobetele vs. Valentin..mi se pare mai pur.
    Dragobete era un prilej de petrecere inainte de postul Pastelui pe care romanii il tineau cu desavarsire
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) da, nu te contrazic, poate fi chiar romantic si o sarbatoare a iubirii, oricare ar fi originea ei, merita celebrata.
    Si de remarcat ca, daca le prindeau (flacaii pe fete) :) urma un sarut si apoi o logodna... Nu cred ca trebuie sa se sara peste logodna... este o perioada, consider eu, foarte speciala intr-o iubire...
    Si pentru ca iubesc sa fiu surprins, trebuie sa recunosc ca nu m-as fi asteptat ca tocmai Irra sa ia apararea Dragobetelui si sa mai scrie si despre postului Pastelui. Uimitor, pareai mult mai rupta de traditii :)
    Cu intarziere de o zi, sa uram totusi tuturor celor care iubesc iubirea sa aiba mereu parte de un "Dragobete Fericit! " :)
    Ti-as mai spune si ... Bravo!. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Inger ingerasule...Nu ar fi mai bine daca am promova acest sentiment zilnic...Nu doar o data pe an...
    Altfel spus...o data pe an ii iau mamei flori sau ii spun bunicii te iubesc...?!
    Ar trebui sa facem asta cat mai des....
    Ca o ironie a sortii....De ce crezi ca persoanele care nu au o zi oficiala de sarbatorit(barbatii) se distreaza mult mai des :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca deoarece de-a lungul timpului barbatii le-au incalcat foarte grav liberul arbitru femeilor, s-au gandit sa compenseze sarbatorindu-le din cand in cand... :)
    Totusi, femeile sunt mult mai aproape de angelic, prin natura lor si daca ar cauta spiritualul ar fi veritabili ingeri...
    Promovarea zilnica a sentimentului ramane un deziderat inca neatins, poate ca acum in aceste timpuri apocaliptice vom reusi. La necaz oamenii isi aduc aminte ca sunt frati...

    RăspundețiȘtergere
  5. Astazi am implinit o varsta de 25 ani . si vreeam sa vaurez la multi ani.....

    RăspundețiȘtergere