26 iunie 2009

NEMERNICIA LUI MANOLESCU

         Desi voi ramane departe de blog, de bloguri, cateva saptamani inca, trebuia sa scriu despre recentele lecturari din “Istoria critica a literaturii romane” a lui Nicolae Manolescu, despre nemernicia si atacul la imaginea catorva dintre cei mai iubiti scriitori , poeti si ganditori romani ai tuturor timpurilor, care fara indoiala se afla in top 10 cei mai valorosi oameni de cultura romani : Eminescu, Nichita Stanescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Nae Ionescu. Cu siguranta mai sunt si altii dar probabil ca o sa revin asupra subiectului in urma unei lecturi integrale a acestei Istorii plina de “impuritati” dupa cum insusi autorul recunoaste in Introducere :"Exista destule impuritati si in cea de fata. Nu le-am eliminat fiindca nu am vrut sa scriu o opera perfecta"... Adica d-l Manolescu ar putea sa scrie o opera perfecta dar , din modestie evident, nu vrea sa faca acest lucru...  Am scris pe celalalt blog mai multe: http://teiubesc-romania.blogspot.com/          Nu suntem asa usor de manipulat d-le Manolescu! V-ati gandit poate ca adolescente naïve sau studente inca nedospite la focul literaturii si viziunii spirituale vor lua de bune aberatiile pe care le-ati lasat acolo cu buna intentie. Spun manipulare pentru ca d-l Manolescu incearca abil sa ne faca sa asimilam mizeriile domniei sale amestecandu-le cu critici si viziuni pertinente si firesti.         Nebulos sunteti d-voastra nicidecum Mircea Eliade; xenofob, rasist si antisemit poate fi Eminescu numai in vizunea unui critic care si-a pierdut cel putin pamantul de sub picioare daca nu si mintile si habar nu are care ii este rostul, pentru cine scrie si cum ar trebuie sa scrie.          Eu nu pot sa va iert acest atentat si va condamn la uitare si oprobriu, pentru ca l-ati facut cu intentie. Nu sunteti un profesionist altfel nu v-ati fi injurat dusmanii si pe cei antipatici intr-o lucrare care ar fi trebuit sa fie monumentala si un punct de referinta multi ani de aici inainte. Ma intreb chiar cati dintre studentii d-voastra au inghitit aceasta otrava … 

         Nu mai speriati pe nimeni cu Garda de fier si alte acuzatii complet nefondate. Oare eu sunt antisemit daca spun un adevar si anume ca evreii tocmai au omorat la inceputul anului fara mila cateva sute de femei si copii palestinieni?  

          Garda de fier a fost organizatia de tineret a ceea ce numim Miscarea Legionara, numele originar al miscarii fiind in fapt “Legiunea Arhanghelul Mihail” . Trebuie spus ca imaginea acestui partid politic a fost nepatata atat timp cat Corneliu Zelea Codreanu a fost in viata. Ba mai mult Miscarea Legionara a fost cea mai originala si profund romaneasca miscare politica din istoria natiunii  atata timp cat Codreanu a fost in viata si mai bine v-ati intreba toti cine i-a pus in conflict pe Iorga si Codreanu, maiestuoasa inscenare din partea dusmanilor acestei tari in urma careia au murit amandoi, uriasa pierdere si dezastruoasa derulare ulterioara a istoriei…

        Si mai apoi, mai degraba ma bazez pe judecata si optiunea unora precum Nae Ionescu, Eliade, Cioran si Tutea decat pe a unui critic care cum a ajuns la cea mai inalta tribuna incepe sa injure fara rusine si sa murdareasca fiinte care au fost sunt si vor fi inconjurate de o aura sacra, veritabile simboluri si fructe ale muncii si spiritualitatii acestui neam. Ca doar n-am trait si murit doua mii de ani sa ne injure si murdareasca un oarecare “escu”.          Cei de mai sus au cautat absolutul d-le Manolescu, poate chiar l-au gasit, dumneavoastra pe cine si ce cautati…?         Si sa inchei pozitiv cu un hohot de ras… D-l Manolescu ni-l recomanda pe Patapievici in locul lui Cioran… Hahaha !

9 comentarii:

  1. Din pacate tara aceasta nu a dus niciodata lipsa de "cozi de topor", s-au gasit intotdeauna oameni de nimic care nu s-au multumit sa se scalde doar ei in mocirla dar au mai improscat si pe altii. Un astfel de om e Manolescu, invidios pe geniul altora a incercat sa-i coboare la nivelul lui.
    Te felicit sincer pentru postare.

    Cu multa stima si respect, Cosmin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul sa-l odihneasca in pace pe al nostru prieten ..........

    Cred ca regreta multi dupa el nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Daquinus exact aceeasi impresie am avut si eu referitor la toti cei mai inzestrati si mai admirati de public decat el. Pentru mine e de neinteles ce face el, sunt totusi lucruri si valori de care nu ne putem bate joc si cu care trebuie sa fim foarte responsabili, macar cat suntem liberi si nu ne cenzureaza sau ameninta nimeni.
    Mersi de feedback si apreciere. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume altfel riscam sa cream sau sa mentinem confuzia creata de altii.
    Si inca ma uluieste lipsa de responsabilitate a lui Manolescu atat fata de el insusi cat mai ales fata de imaginea celor analizati dar si fata de cei care vor citi.
    Frate trebuie sa construim, sa solidificam, sa valorificam pentru a putea asimila si a ne inalta astfel la nivele si mai inalte de creatie...

    RăspundețiȘtergere
  4. DoarATAT voiai sa comentezi la postarea anterioara? :) Ca Manolescu inca traieste si eu chiar sper ca isi va purifica a doua editie a istoriei, desi atunci cand un universitar scuipa si injura de la prezidiu... nu vad ce ar mai fi de corectat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Elena, ati gasit o formula foarte inspirata. La fel si Daquinus. Eu nu pot sa inteleg rautatea si inconstienta materializata in aceasta istorie malefica a acestui critic. Trebuia sa se faca inginer sau altceva, literatura este un univers prea subtil si rafinat pentru astfel de atitudini.
    Vad ca la fel de mizerabil si tendentios este si fata de Adrian Paunescu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe nimeni, dar nimeni, din cati cunosc eu si au citit istoria lui Manolescu (si stiu destui) n-am auzit sa aibe vreun compliment. Asa ca cine e Manolescu? O lichea la fel de mare ca Stefanescu. Ce-ti bati capul cu el?

    RăspundețiȘtergere
  9. E profesor universitar, se spune ca a format chiar o generatie de critici, am profesori care i-au fost elevi si nu in ultimul rand a trebuit sa il studiez pentru un examen, asa ca am avut motive destule. Am intotdeauna pretentia de a intelege ce se intampla in jurul meu, in interiorul meu, de ce se intampla...
    Nu pot sa rezolv problema manolescu asa repede si am fost foarte afectat ca un critic literar destul de inzestrat pentru asta, care si-a petrecut o viata citind, studiind literatura poate sa aiba o atitudine atat de condamnabila. Atacul valorilor nationale, aproape in masa, este ceva foarte grav si nu poate fi trecut cu vederea asa usor.
    Ma bucur ca altii mai in masura au luat atitudine si ma gandesc ce ar fi iesit daca i-as fi fost student... :)

    RăspundețiȘtergere