31 mai 2010

Cleopa despre Unirea bisericilor

              Cleopa a fost un mare isihast. Exista fragmente in discursul lui care vin direct de la Hristos. Unul este chiar cel de mai jos. Parerea mea despre unirea cultelor crestine este intru-totul cuprinsa in acest fragment. Cleopa spune si multe lucruri contradictorii si este un veritabil ortodox extremist cand este vorba de ecumenism. Dar Domnul a transmis multe mesaje prin el si noi trebuie sa il recunoastem pe El indiferent prin cine si unde s-ar manifesta, asa cum trebuie sa recunoastem si absenta Lui, plecarea Lui din discurs. Textul este o minune divina pentru ca de obicei Cleopa este foarte vehement impotriva a tot ce nu e ortodox, un pic mai ingaduitor fiind numai cu catolicismul. 

            Hristos vrea Unirea, dar unirea cu El si prin El. 

             „-Cum vedeţi unirea Bisericilor?”, Părintele răspunde: “-Fraţilor, unirea Bisericii nu este lucru omenesc ci dumnezeiesc. Nu-i în puterea noastră. Iată cum văd eu: să punem post şi rugăciune către Dumnezeu şi când va veni Duhul Sfânt să ne găsească ca Sfinţii Apostoli. Asta e lucrarea Duhului Sfânt. Iar dacă va veni Duhul Sfânt când îl cerem cu post şi rugăciune, când va veni la toate minţile arhiereilor catolici şi ortodocşi, va fi aceeaşi gândire: Hai să ne unim că n-au fost la început două Biserici ci una singură. Deci asta să cerem de la Dumnezeu, că El poate face unitate de vederi în toate privinţele… Iar dacă este vorba să se creadă, să se facă unitate de credinţă, atunci numai Domnul ştie… Noi, nu.”                                                                                                                                                                   Ilie Cleopa

        Exista multi preoti si calugari ortodocsi luminati si echilibrati in discursul privitor la aceasta problema. Desi blogul  http://hristosesteortodox.wordpress.com/ nu face parte din aceasta categorie am gasit acolo o arhiva cu texte sau inregistrari audio foarte interesante. Hristos este viata care pulseaza in toate formele de crestinism. Cu adevarat cine nu vede comoara ortodoxiei trebuie sa fie orb. Dar la fel de orbi sunt si cei care lupta si denigreaza intr-un fel sau altul orice cult crestin. Mi-e imposibil sa vad cum un cautator autentic, indiferent de unde pleaca, nu va descoperi si miracolul orotodox la un moment dat sau miracolul marilor sfinti si mai ales sfinte catolice, mirese vesnice ale lui Hristos. Treziti-va va rog voi toti care vreti sa lucrati pentru Hristos. Nu poate sa existe ecumenism fara iubire si imbratisare reciproca. Cum puteti sa credeti ca Hristos nu iubeste nesfarsit orice om care-L iubeste si il considera Dumnezeu si care este gata sa-L urmeze neconditionat?  Daca l-ati cunoaste pe Iisus v-ati imbratisa cu lacrimi de iubire pana si dusmanii si atunci cum puteti sa nu imbratisati pe cineva care poate il iubeste pe Hristos la fel de mult ca si voi dar este diferit de voi? Nu luati in seama indemnurile de respingere fata de ceilalti crestini chiar daca vin de la Cleopa sau alti calugari si preoti cu o anumita autoritate. Va spun in numele lui Hristos ca nici unul dintre ei nu va intra in Impatatia Lui pana nu ii va imbratisa pe cei pe care i-a prigonit chiar si numai cu cuvantul.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu