4 mai 2010

Unirea dintre Catolicism si Ortodoxie

               Am gasit la aceasta adresa un articol deosebit in care d-l Badilita, dezbate un subiect mai mult decat interesant. Diferentele dintre cultele crestine m-au interesat si chiar pasionat dintotdeauna. 

             Articolul m-a proiectat intr-o profunda si intensa meditatie asupra subiectului.

             Stiam ca diferentele intre cele doua culte sunt numai de suprafata, dovada stau sfintii ambelor culte prin care Hristos vorbeste in ultima mie de ani.

           Am intrezarit modalitatea prin care cele doua culte ar putea sa devina din nou unul. Catolicii ar putea sa renunte la cele cateva dogme adoptate dupa schisma iar ortodocsii vor trebui sa recunoasca autoritatea Papei si iata vor fi iarasi o singura biserica. In fapt cred ca nu au speculat destul catolicii aceasta dezobedienta a Papei de catre ortodocsi. Liderul spiritual, capul, este totul si neascultarea lui reprezinta o mare greseala. Desigur se poate argumenta ca adevaratul cap si lider este Hristos si El trebuie urmat. Adevarat , cu conditia sa putem comunica constient cu El. 

             Tocmai cand eram gata sa proclam aceasta revelatie a posibilitatii si necesitatii unirii, meditatia a continuat cu o panorama integratoare a tuturor cultelor. 

            Si atunci am inteles ca aceasta despartire a bisericilor si aparitia dupa Luther a altora este chiar vointa lui Dumnezeu. Este modul prin care Dumnezeu actioneaza pentru a-l face pe om sa se detaseze de cult si sa nu-i atribuie o importanta mai mare decat ar trebui. Ce minunat conducator este Hristos, nu-i asa? 

            Ii iubesc din inima pe toti. Ce minunat este un crestin care se straduieste pe cale, indiferent de cultul lui.

           Protestantilor, evanghelistilor si tuturor celor care sunt altceva decat ortodocsi sau catolici am a le arata minunatii sfinti catolici si ortodocsi de dupa Luther prin care Iisus vorbeste umanitatii.

          Catolicilor si ortodocsilor am a le vorbi si a le explica faptul ca Duhul Sfant poate fi obtinut si fara ritual, dovada este prezenta lui Hristos in multe fiinte ale celorlalte culte si deci dovada ca si acestia se mantuiesc.

             Am gasit un articol minunat intitulat “Spiritualitati bipolare” in care Lucian Blaga face o analiza comparata a protestantismului, catolicismului si ortodoxiei cautand sa sublinieze specificul fiecareia. Protestantii sunt inclinati catre filozofie si speculatie si arata ca doi din cei mai mari ganditori  ai tuturor timpurilor, Kant si Goethe s-au nascut in  mediul protestant. Catolicii sunt inclinati catre actiune si arata cum s-a extins crestinismul prin actiunea acestora. Ortodocsii sunt inclinati catre meditatie si conservare a mediului spiritual arhaic avand cele mai autentice comunitati monastice, mai ales in ultimul secol… 

 

                   “Atmosfera protestanta a priit in genere mai mult marii creatii individuale, care se distinge prin semnele unei izbitoare originalitati. Ea favorizeaza personalitatea ca atare, Kant si Goethe sunt fara indoiala cele mai inalte culmi atinse. Biserica la protestanti e un fel de scoala pentru adulti unde oamenii vin sa invete sa-si gaseasca solutii indoielilor si sa interpreteze cu o tot mai mare virtuozitate texte biblice.”

                                                               

                               Lucian Blaga , “Spiritualitati bipolare”, revista Gandirea, Nr 2, anul XV - 1936

7 comentarii:

  1. Da, manifestarea are nevoie de cat mai multe aspecte pentru se revela. Eu, personal, am crezut intotdeauna ca religia, ca si Credinta, ar trebui sa fie Una, intr-un singur Dumnezeu, dar se pare ca ne este dat sa trecem peste dogme si pareri personale pentru a ajunge la Unica Iubire Divina.
    Asta ne este lectia!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pentru a ajunge de asemenea la Unicul Adevar Divin :)
    Asa va fi, o singura turma, un singur pastor, o evanghelie vesnica...
    Trebuie sa lucram pt desavarsirea crestinismului... Putem sa-i spunem crestinism desavarsit religiei unice care va fi, dar la fel de bine putem sa-i spunem religia Adevarului sau Dumnezeu.
    Si trebuie sa ne rugam zilnic si sa ne identificam cu Iisus pt asta.
    Din pacate o mare parte din cei care au puteri paranormale sau samadhi ignora importanta lui Iisus in desfasurarea evenimentelor apocaliptice.
    Ei nu stiu ca totul a fost dat in mana Lui la propriu. Nu inteleg importanta Intruparii si il considera un sfant printre sfinti, un avatar printre avatari, ii ignora Vointa si Cuvantul...
    Nici crestinii nu stau mai bine in marea lor majoritate crezand ca numai cultul lor aduce mantuire. Ori adevarul este ca nici un cult si nici o biserica nu aduce si nu poate sa aduca mantuirea ci numai Cel care a spus : "Eu sunt Calea..."
    Dar oamenii au ajuns sa se simta confortabil cu religia lor si nu mai sunt interesati nici de Adevar , nici de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cat de inselatoare iti sunt cuvintele prin care incerci sa smintesti lumea...sa-ti fie rusine ca te ascunzi in spatele ecumenismului si nu-ti arati adevarata fata...de vanzator! Ca in spatele tuturor actiunilor anti-Ortodoxe ale catolicilor si ale tuturor de-a lungul istoriei nu a stat dragostea crestineasca, indiferent ce sfinti au in calendare...ci au stat oameni ca tine care prin vorbe frumoase ascund minciuni cu iz de putreziciune.
    Sa-ti fie rusine, oricine ai fi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si stiu ca nu o sa afisezi comentariul de adineauri, dar macar tie iti va fi de folos ca sa stii ca nu poti prosti toata lumea cu vorbe frumoase in spatele carora se ascund chestii New Age si ecumenism si nici nu mai vreau sa-mi bat capul sa mai vad ce altceva. Oricum, sa-ti fie rusine ca indemni la dezradacinare si scrantire a mintii si sufletului. Esti scrantit, si de asta iti poti si singur da seama cand incerci sa alergi cu gandul la Dumnezeu si vezi ca alergi stramb si ajungi in alte parti.
    Imi pare rau de tine si de cei care te asculta.
    Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau daca m-am infierbantat mai devreme, si ca ti-am spus "scrantit", dar nu sunt de acord cu ecumenismul de genul asta si cu amestecatura pe care ai promovat-o si pe care o consider nociva si pentru Ortodoxie si pentru noi ca oameni.
    Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim, ar trebui sa iti asumi punctul de vedere.Cred ca ai si un blog... Sunt sigur ca iti este rusine de el pentru ca nu are nici o legatura cu crestinismul.
    Se pare ca lumea este deja smintita si oarba dovada aceste comentarii ale tale...
    Haide sa observam ce se intampla in prezent. Care actiuni impotriva ortodocsilor facute de catolici? Nu este Papa cel care a vizitat Romania? Nu sunt ei cei care constientizeaza tot mai mult(pentru ca sunt mai cititi si gandesc mai mult) ca intre cele doua biserici diferentele sunt aproape inexistente, plus 1000 de ani in comun?
    Toti oamenii de spirit si de cultura sunt naturi ecumenice. Si chiar daca ne-ar desparti totul daca ne leaga Iisus atunci suntem legati pentru eternitate.
    Dar v-ati intrebat vreodata care este punctul de vedere al lui Iisus.
    Dintre viziunea mea si a ta anonimule(o), care crezi ca este mai aproape de punctul de vedere divin?
    Poate ca nu va convine, dar prin aparitia cultelor Hristos vrea sa va spuna ca cine il are pe El nu mai are nevoie de biserica.
    Si ar fi pacat sa va prinda Intoarcerea aparand biserica in detrimentul Celui care se Intoarce.
    Meditati va rog la asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu spun tuturor celor care sunt crestini numai cu numele si nu il cunosc pe Hristos si nici Vointa Lui, vai de voi pentru ca veti lupta iarasi impotriva lui Dumnezeu...
    Cu adevarat tot ce scriu eu aici este balsam si pentru suflet si pentru ortodoxie, pentru ca numai recunoscand valoarea spirituala a celorlalte culte si chiar religii va fi si ea recunoscuta la randul ei...
    Si mai apoi Hristos mantuieste si nu ortodoxia ...
    Si ar trebui sa va intrebati mereu inainte de a scoate porumbei din gura, care este vointa lui Dumnezeu, ce ar spune El?
    Pentru ca tot ce va iese pe gura va leaga...
    Este atat de evident ca El sustine toate cultele crestine si ca aceste diferente intre ele corespund diferitelor tipuri de oameni si natiuni, astfel ca fiecare are ceea ce i se potriveste mai bine, incat a vorbi impotriva fratilor din celelalte culte este o adevarata prostie care ar trebui bine infranta macar de dragul iubirii fata de aproape.
    Cum ar putea sa nu sustina Iisus orice miscare ce ii raspandeste Evanghelia?

    RăspundețiȘtergere