2 martie 2011

Legatura dintre cultura, civilizatie si religie

Iisus mi-a atras atentia asupra legaturii care exista intre cultura si civilizatie si religie.

Iisus este un personaj divin care si-a luat foarte in serios rolul Sau divin si este foarte aproape de tarile care ii apartin desigur mustrandu-le si judecandu-le atunci cand este nevoie. Inainte de toate marile nenorociri, cum a fost si comunismul sau razboaiele mondiale au fost avertismente precum mesajele de la Fatima.

Dar trebuie spus ca Tatal a daruit lui Iisus intreaga planeta si multe altele.

Faptul ca exista mai multe religii nu poate sa fie decat o provocare pentru orice spirit treaz. Istoria religiilor este desigur un domeniu fascinant. Si in interiorul ei capitolul cel pretios nu poate decat sa fie istoria minunilor.

Iisus a trebuit sa faca minuni atat de mari din doua motive, odata pentru a fi mai mari decat ale profetilor si apoi pentru a fi mai mari decat minunile din budhism si hinduism, si daca ii consideram pe profeti, iudei, putem spune, pentru a fi mai mari decat minunile tuturor religiilor.

Pentru ca oricat ati fi de neobisnuiti cu ideea aceasta, si de obisnuiti cu sacralitatea Invierii sa stiti ca si sfinti din hinduism si-au materializat dupa moarte un trup fizic. Pentru ca asta inseamna Inviere printre altele, puterea spirituala de a materializa din nou un trup fizic.

Si apoi este o lectie uluitoare aceasta ca doua miliarde de oameni unul crestin si altul musulman sa creada lucruri diferite despre aceleasi fapte istorice bazandu-se pe cartile lor sacre.

Cum vor rezolva aceasta situatie? Iata ca vine momentul ca Adevarul si adevarurile sa fie revelate direct prin raportare la sursa care este Dumnezeu.

Desigur El stie ca oamenii nu vor crede mare lucru pana nu vad ei cu ochii lor cate o minune.

Dar Dumnezeu va ridica cel mai aproape de El pe acestia care il cauta cu frenezie si asiduitate. Ce conteaza religia si biserica ta? Oare daca il cauti pe Dumnezeu te vei opri pana ce nu il vei gasi?

Adevarul trebuie pretuit si cautat. Cei pasa lui Dumnezeu daca unii cred una si altii alta. El asteapta pe cei care il iubesc sa descopere Adevarul, adica pe El.

Dar ar trebui sa astepte mii de ani Dumnezeu pana sa se trezeasca oamenii si nu mai e timp de asta. Judecata trebuie sa vina si sa purifice Pamanatul si sa clarifice lucrurile.

Vedeti in gradina unui om intelept, la masa lui, stau si profetii si avatarii si ingerii si toti locuitorii cerului, si stau in lumina Adevarului.

Mesia este Mesia, profetii sunt preofeti, ingerii sunt ingeri si puterile sunt puteri.

La masa celui lipsit de intelepciune nu poate sa stea nimeni deoarece nu este loc si sta numai cate-o carte.

De aceea personal nu ii pretuiesc prea mult pe acestia care nu il cunosc pe Dumnezeu decat dintr-o carte.

Bine, sunt constient de faptul ca este o adevarata minune ca l-au descoperit si acolo. Si pretueisc scripturile la adevarata lor valoare straduidu-ma nu numai sa nu fiu in contradictie cu ele dar chiar sa le urmez.

Dar oare acum ne vom razboi in carti sau in experienta si cunoastere directa?

Luptati-va deci sa-l obtineti pe Dumnezeu, cati din cei care cunosc scriptura se vor mantui? Scriptura este un semn si un ghid, dar nu poate sa tina locul lui Dumnezeu. Scriptura este undita lui Dumnezeu.

Aceasta este provocarea noastra si scopul vietii noastre, lupta pentru a-l obtine pe Dumnezeu prin cautare si practica asidua.

Va veni musulmanul si iti va spune ca Iisus nu a murit pe cruce. Ce vei face? Vei aduce si tu cartea ta si ii vei arata ca in ea scrie ca a murit pe cruce? Il vei blestema si uri pentru ca nu crede in cartea ta?

Asta sa insemne manturiea, razboiul dintre doua carti?

Acestia care au numai o carte nu stau prea bine, cartile sunt mai multe, Iisus a vorbit foarte mult in acestia doua mii de ani. Sunt mii de sfinti , mii de marturii, iata deci ce inseamna o cultura religioasa.

Iisus e viu si se arata celor care il iubesc mai presus de orice. Iisus se arata chiar sfintilor din alte religii.

Ati vazut cat de frumos a marturisit Therese Neuman in fata lui Yogananda ca Iisus a murit pe cruce. Yogananda a vazut el insusi calvarul lui Iisus astfel si a recunoscut in persoana lui therese Neuman o mare sfanta. Cata de pretioasa aceasta marturie si intalnire spirituala.

Si aceasta marturie este foarte pretioasa deoarece asa cum Pamantul a fost daruit lui Iisus, hinduismul este in grija ultimilor sai mari avatari care sunt desigur marele Krishna dar si marele Babaji care i-a trezit si care a avut grija de cei trei mari sfinti si maestrii spirituali Mahasaya, Yukteswar si Yogananda.

Intalnirea dintre Yogananda si Therese Neuman simbolizeaza unirea si recunoasterea reciproca dintre aceste doua mari religii.

Autobiografia unui yoghin de Yogananda este un “must”, o carte cat o scriptura pe care nu trebuie sa o ratezi daca intr-adevar esti un cautator sincer.

Iata ca avem sfinti in toate religiile care imbratiseaza celelalte religii.

Marele yoghin Ramakrishna in dorinta de a-i impaca pe hindusii si musulmanii care nu incetau sa se omoare, a trait mai multe luni de zile asemenea unui musulman si a aratat ca si astfel, daca esti daruit, poti sa ajungi la Dumnezeu. La fel marele Mahatma Gandhi, un mare sfant si ascet si martir. Si iata la fel si marele de acum papa Ioan Paul al doilea care nu s-a sfiit sa mearga si sa se inchine intr-o moschee, e drept o moschee cu o semnificatie crestina. Moscheea omeyarzilor a fost ridicata in 634 pe locul unei biserici crestine dedicata lui Ioan Botezatorul unde se si afla se pare ramasite ale acestuia.

Iata deci unde sunt exmplele divine.

Este timpul infratirii religiilor. Este timpul imbratisarii. Si datorita gratiei lui Dumnezeu avem modele destule.

Candva peste sute si mii de ani locuitorii acestei planete vor privi uimiti spre trecut si cu greu vor putea sa inteleaga primitivismul spiritual al celor care se omorau intre ei sau al celor care vor sa anuleze insemnatatea spirituala a scripturilor.

Cei care isi dau in cap din motive religioase sunt la fel de primtivi si inculti, veritabili oameni de Neanderthal, ca si cei care incearca sa demostreze ca scripturile sunt literatura. Avem si noi exemple de altfel de oameni primitivi. Cat de incult din punct de vedere spiritual si nu numai trebuie sa fii ca sa spui ca tu crezi intr-un Dumnezeu dar ca scripturile tuturor religiilor sunt literatura?

Mai mult, toti aceia care cred ca scripturile sunt autentice dar nu se conformeaza cu ele sfrasesc rau.

Avem si noi un exemplu de asa zis maestru spiritual care aflandu-se in contradictie cu toate scripturile, si cu Evanghelia adica si cu Bhagavad-gita, a smintit pe multi care nu pot si nu vor sa vada diferenta dintre rau si bine.

Iar binele vine din Dumnezeu si din vointa Lui si raul vine din tot ce nu e Dumnezeu si vointa divina.

Este un timp fabulos al luptei dintre bine si rau, al iluminarii si mantuirii. Da, e adevarat, ai avut noroc ca te-ai nascut in crestinism, dar daca nu aveai norocul asta? Nu mergeai acum cu Coranul sau Gita in buzunar? Spune-mi atunci ce atitudine trebuie sa ai?

Sfintii si modele spirituale si toti marii aomeni de cultura au imbratisat toate bisericile si toate religiile, toate ne apartin, daca gasim ceva bun in ele, luam, daca nu cunoasterea lor ne va ajuta si pe noi si pe multi altii.

Asta nu este usor de facut. Si eu am fost tentat sa vad comploturi si manipulari in anumite biserici. Ai nevoie de sustinere spirituala ca sa intelegi. Trebuie sa vina adica Iisus sa te lumineze si sa iti confirme ce e adevarat si ce nu.

Desi catolicismul este o veritabila sora buna a bisericii ortodoxe totusi spirite care sunt considerate luminate spun tot felul de prostii despre biserica catolica.

Dar o minima cultura spirituala urmata de binecuvantarea lui Dumnezeu te ajuta sa vezi ca Iisus a binecuvantat fiinte din toate bisericile.

Cunoasterea inseamna cultura.

Dar Iisus spune ca El nu a scapat niciodata biserica Lui din mana si ca tot ce s-a intamplat s-a intamplat cu binecuvantarea sau ingaduita Lui.

Iisus si Dumnezeu sunt la controlul acestei lumi si a tuturor lumilor.

Daca cei alesi nu se roaga suficient si nu aduc suficienta lumina devenind mai bine zis vehicule ale luminii, atunci intunericul castiga teren si avem razboaie si nenorociri, avem conducatori lipsiti de Dumnezeu si tot felul de alte probleme.

Daca lumina castiga teren lucrurile se amelioreaza si pacea si iubirea si intelegerea se instaureaza.

Intr-adevar vine sfarsitul a multe lucruri neadevarate.

Oare este vreun loc de pe Pamant pentru care sa ne rugam si asupra caruia sa nu vina lumina?

Dar in tot ce ne rugam trebuie sa fim echilibrati si sa spunem Faca-se voia Ta, Doamne! Pentru ca altfel riscam sa nu mai putem trai de cine n-am lasat sa moara.

Sa ne rugam trebuie si sa ne pocaim zilnic. Sa marturisim pacatele noastre zilnic in fata lui Dumnezeu.

Ganditi-va ca in afara de cele pe care le cunoastem si le recunoastem in fata lui Dumnezeu sunt altele de care noi nu stim.

Multe am vazut si multe am auzit dar intelegerea lor vine numai cand Dumnezeu trimite Duhul cel care lumineaza la noi. Acest Duh ne arata, ne descifreaza Adevarul si intelesurile a toate.

Dumnezeu se foloseste si de cei rai si de cei buni, dar asta nu inseamna ca cei care fac raul au parte de aceeasi soarta cu cei care se straduiesc sa faca voia lui Dumnezeu.

Sa fim cuprinsi de acest duh al mantuirii si sa lucram pentru salvarea si transformarea acestei lumi.

Unde te duci? Cauta sa vezi ce inseamna sa fii om, de unde vin oamenii si unde se duc. Cum unii au puterea sa faca minuni si ce vrea Dumnezeu de la noi.

Sa spunem alaturi de Hristos intregii lumi:

Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi." Ioan 8, 32

Dar mai inainte de asta precizeaza: ca vom cunoaste Adevarul daca vom ramane in cuvantul Lui: "Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei;"Ioan 8,31

Si tot in acest divin capitol 8 un verset mai sus din Ioan ce ne mai spune Iisus:

"Şi Cel ce M-a trimis este cu Mine; nu M-a lăsat singur, fiindcă Eu fac pururea cele plăcute Lui." Ioan 8, 29

Cat de divin de frumos spune. Eu fac pururea cele placute lui. Nu numai dimineata, nu numai duminica, nu numai o parte din zi. Pururea...

Avem deci pe cine sa urmam. Avem un divin model pe care Tatal l-a trimis la noi. Cat de divin suna acest pururea, pururea...

Deci, dacă Fiul vă va face liberi, liberi veţi fi într-adevăr. Ioan 8, 36

Retineti va rog aceasta conexiune intre versetul 32 si 36.

Le-a zis Iisus: Dacă Dumnezeu ar fi Tatăl vostru, M-aţi iubi pe Mine, căci de la Dumnezeu am ieşit şi am venit. Pentru că n-am venit de la Mine însumi, ci El M-a trimis. Ioan 8, 42

Iata un criteriu foarte important de a-i recunoaste pe frati pe care Ioan il repeta si in Epistola sa, iubirea pentru Iisus.

Si iata cat de dur este cu cei care ii erau dusmani. Atentie de asemenea asupra celor care se folosesc de minciuna, Dumnezeu in veci nu va minti prin vreun slujitor al Sau, aviz prietenilor mei care considera maestru spiritual o fiinta care a mintit de multe ori:

Voi sunteţi din tatăl vostru diavolul şi vreţi să faceţi poftele tatălui vostru. El, de la început, a fost ucigător de oameni şi nu a stat întru adevăr, pentru că nu este adevăr întru el. Când grăieşte minciuna, grăieşte dintru ale sale, căci este mincinos şi tatăl minciunii. Ioan 8, 44

Datoram deci intreaga cultura si civilizatie lui Dumnezeu dar si marelui sau slujitor Iisus. Avem 2000 de ani aproape de Iisus. Va apartin acesti 200o de ani . Cunoasteti-i , hraniti-va cu ei.

Suntem aici ca sa asimilam intreaga cunostere si cultura a acestei planete, mai ales cea spirituala. Nimic sa nu va scape, acesta este sfatul meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu