13 martie 2012

De ce iubim biserica ortodoxa?

Daca ati fost atenti ati vazut ca Dumnezeu ne-a oferit aici motive sa iubim nu numai toate bisericile dar si toate religiile si multe alte fiinte, realitati si lucruri.
In mod evident ca lista motivelor de iubi biserica ortodoxa este lunga si nu poate fi epuizata.
Daca veti fi in duhul iubirii care este duhul lui Dumnezeu veti vedea ca acest duh va va oferi mereu motive de a iubi orice fiinta, orice biserica, orice realitate.
Oricare ar fi biserica veti vedea ca Iisus are motive sa o iubeasca si va poate dezvalui si voua dastfel de motive daca sunteti aproape de El.
El doreste sa va exersati in aceasta iubire fata de biserici si religii.
 Sa le intelegeti prin El si sa vedeti rostul fiecareia, mai mic sau mai mare.
Zilele trecute, intrand intr-o bsierica catolica am inteles fulgerator ca biserica ce a pastrat de-a lungul timpului traditiile spirituale asa cum s-au modelat si transformat ele de-a lungul celor doua miid e ani este cea ortodoxa.
Biserica catolica a simplificat, a scos multe de pe ziduri, din arhitectura vechilor biserici traditionale incercand sa obtina un chip nou, superior…
Nu spun ca e rau. Oamenii occidentului seveneau tot mai puternici si mentali, mai intelectuali si aceasta simplificare a bisericii catolice nu a reusit sa ii multumeasca rupandu-se si infiintand noi biserici.
Primul mare motiv de a iubi biserica ortodoxa este asadar faptul ca este cel mai authentic martor al istoriei si evolutiei crestinismului.
Sa observam cat de incarcate sunt icoanele si picturile ortodoxe.
Cu fiecare secol pictorii, slujitorii, mai adaugau o steluta, o culoare, un snur, o icoana pe catapeteasma, o floare pe crucile de lemn.
Mai ales in Romania se pastreza aceasta traditie autentica.
Daca vrei sa stii, sa vezi destinul primelor biserici, sa mai simti ceva din savoarea lor daca vrei sa fii martorul istoriei crestinismului nu il vei gasi  mai bine conservat in alta parte decat in biserica ortodoxa.
Evident ca Iisus a sustinut-o si o sustine cu sfinti mai mici sau mai mari, cu tari iata in care de sute si mii de ani oamenii se apropie de Dumnezeu si de Iisus prin aceasta biserica. 
Trebuie sa spun ca acesti smintiti plini de ura care se considera si ei ortodocsi si chiar sunt in exterior i-am descoperit mai tarziu.
Pot spune ca Iisus mi-a daruit imaginea ideala a bisericii ortodoxe nu numai in interior ci si in exterior prin oameni plini de iubire si umilinta, marturie autentica care constient sau nu respectau poruncile iubirii.  
Din acest punct de vedere cu totii suntem si ortodocsi asa cum suntem si daci pe jumatate sau romani pe cealalta jumatate.
Biserica ortodoxa este intima si pretioasa ca un giuvaer. Sigur cea catolica este mai impozanta, mai maiestuoasa dar a obtinut asta prin simplificare prin aruncarea in afara a simplitatii si starii originare de fapt. 
Bineinteles ca Iisus sustine si calauzeste pe amandoua.
Iata un motiv minunat de a iubi biserica ortodoxa care in fapt apartine tuturor. Imi place mult aceasta impersonalitate si deschidere permanenta a usilor, peretii afumati ai bisericilor binecuvantati chiar de sutele  de ani ce au trecut.
Un al doilea motiv de a iubi biserica ortodoxa este ca e devenit sinonima nationalitatii, statutului de roman, identitatii noastre. 
O privire patrunzatare poate observa ca cei din bisericile mai noi sunt un pic dezradacinati, un pic straini de sufletul neamului…
In sufletul neamului exista prea mult icoane, prea multe lumanari si prea multe lacrimi…   
Dar din orice biserica ati fi puteti sa va mantuiti.
Iisus stie asta dar existenta mai multor biserici este un bun exercitiu spiritual de intelegere acceptare si iubire, de evolutie spirituala…
Chiar Iisus ne da acest exercitiu.
Este minunat si este o provocare spirituala sa  intelegem pe fiecare, sa intelegem dragostea lui Iisus pentru fiecare…
Un al treilea motiv , continuare a primelor este ca aici, mii de ani nu a  existat alta biserica si astfel toti cei mari ai nostrii au apartinut acestei biserici.
Un al patrulea motiv sunt comunitatile monastice.
Orice sacrificiu e primit de Dumnezeu si faptul ca Dumnezeu a transferat si crestinsimului traditia spirituala orientala, in fapt hindusa, a monahismului, arata ca acest lucru este bun si pozitiv. 
Aveau evreii manastiri? Poate doar anumite grupari (esenienii?) dar iudaismul nu a dezvoltat viata monastica. 
Alt motiv de a iubi biserica ortodoxa sunt locurile de pelerinaj. Chiar si o biserica simpla poate deveni loc de pelerinaj. 
Simplitatea si frumusetea oamenilor este un alt motiv important.
Blandetea iubirea, intelegerea sunt atitudini specifice bisericii ortodoxe.
Motive veti gasi si singuri daca sunteti plini de iubire dar va mai dau unul , eu m-am nascut si am crescut in aceasta biserica…
Eu m-am impartasit in copilaria mea nu cu lingurita ci cu potirul, una din cele mai mari aventuri ale copilariei mele a fost explorarea tuturor colturilor unei vechi biserici ortodoxe, de la clopotnita pana la altar…
Nu puteam sa nu fiu impresionat si neincrezator in acealsi timp fata de bunicul care imi explica pe unde am voie sa trec si pe unde nu...
Iata eu am absolvit aceasta biserica... Iar acum m-a impartasesc si ma spovedesc direct lui Iisus si din Iisus.
Dar ma folosesc in continuare de tot ce are bun si folositor aceasta biserica.
Si daca ma duc ma pot duce cu ingerii sa binecuvantam pe cei care intra si ies de acolo, sa ii miruim cu Duhul…
Asa faceti si voi cu bisericile voastre si mai ales iubiti-le pe toate asa cum Iisus le iubeste.
Oricine cunoaste pe Iisus stie ca El le iubeste si le pretuieste pe toate si ca fiecare este asemenea unei scoli ce ne initiaza in diferite taine si care mereu vor avea mesaje si semne ascunse ce inca nu le-am descoeprit…
Il vom ruga pe Iisus sa ne revelze motive pentru a iubi fiecare biserica. 
Toate bisericile ne sunt mame si orice suflet  are pentru ele respectul si aprecierea cuvenite. 
Sunt sigur ca voi aveti motive mult mai multe si mai profunde.
Acesta este un exercitiu si un exemplu din partea lui Iisus pe care voi il puteti continua si amplifica.
Luminile, mirosul tamaii, linistea , pacea, visele, slujbele sunt multe alte motive de a pretui si de a avea atitudinea corecta fata de toate bisericile. 
Ah, iata am uitat motivul cu care aveam de gand sa incep...
Muzica bizantina...
Ce s-ar putea compara cu melodii care de  mii de ani sunt impregnate cu trairile, iubirea  si cu duhul lui Dumnezeu?
Mare comoara muzica bizantina.
Si iata un alt mare motiv pe care era sa il uit si pe care Domnul mi-l aminteste, este acela ca este intr-adevar o biserica apostolica si milenara.
Mi-a placut foarte mult ca in Crezul ortodox, nu se mentioneaza si numele bisericii, din simplu motiv ca nu exista pe atunci alta biserica, in timp ce crezul catolic s-a vazut nevoiti sa adauge ceva de aceasta data , cuvantul "catolic". O minunata dovada ce mi-a fost revelata este si aceasta. 
In numele lui Iisus si pentru a face bucurie Lui, Fecioarei si  tuturor ingerilor si tatalui, va rog sa descoperiti spiritualitatea fiecarei biserici. 
Iata cum suntem leganati pe acordurile a doua mii de ani de crestinism.
Vedeti prezenta bucuria Duhului lui Dumnezeu ce coboara asupra mai ales acolo unde de mii de ani este chemat... 
Iti multumesc Doamne pentru aceasta mama atat de buna si de blanda care este biserica ortodoxa! 
Cred Într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atoţiitorul,
Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.
Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Născut, Care din Tătal S-a născut, mai înainte de toţi vecii.
Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat,
Născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire
S-a pogorât din ceruri
Şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara
Şi S-a făcut om.
Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont,
Şi a pătimit şi S-a îngropat.
Şi a înviat a treia zi după Scripturi .
Şi S-a suit la ceruri şi Şade de-a dreapta Tatălui.
Şi iaraşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii,
A cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.
Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul,
Care din Tatăl purcede,
Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul Este închinat şi slăvit,
Care a grăit prin prooroci.
Întru-una Sfântă Sobornicească şi apostolească Biserică,
Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor,
Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie.
Amin !




2 comentarii:

  1. Stii... aseara am scris un comentariu in care iti spuneam ca biserica imi ofera multe, dar ca ceva lipseste, iar in momentul in care am vrut sa trimit mesajul catre tine s-a inchis blogul si evident mesajul respectiv nu a mai fost trimis, este a doua oara cand se intampla asta, cand am vazut mesajul de azi am inteles ca as fi gresit mult cu mesajul respectiv , eu sunt ortodoxa si iubesc enorm ortodoxia, dar sunt convinsa ca poti sa te mantuiesti oricarei religii i-ai apartine, important este sa-L cautam pe DUMNEZEU .
    DOMNUL FIE LAUDAT !
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, iata ca acum nu mai lispeste nimic, Dumnezeu a trimis bisericilor si lumii ajutoare si reformatori.
    Da, la Dumnezeu toate sunt posibile si oamenii nu trebuie sa uite ca nu bisericile sau religiile mantuiesc ci Dumnezeu, si cine il poate opri pe El sa acorde viata vesnica oricui doreste?
    Faptul ca se mantuiesc si hindusi in timp ce nu toti crestinii se mantuiesc este o mare provocare teologica... :)
    Dar numarul celor care se mantuiesc din celelalte religii este totusi mult mai mic in comparatie cu acestea doua, deoarece celelealte religii servesc mai mult intruparilor intermediare in drumul spre desavarsire...
    Desi nu este o regula asta, ca in primele intrupari ca om sa te nasti intr-un trib primitiv sau intr-o religie in care e mai greu sa te mantuiesti...
    E posibil sa ne nastem de mai multe ori chiar si in crestinism pana sa ne mantuim.
    Totusi nu trebuie sa uitam ca Iisus este numit Mantuitor si niciodata Mantuirea nu s-a obtinut atat de usor ca prin El... Dar iarasi El este al Tatalui si Tatal decide pe cine apropie de El, adica pe cine mantuieste.
    Dar Dumnezeu daruieste noii lumi o sinteza religioasa cu totul divina si neasteptata, pentru ca in noua lume oamenii vor fi in comuniune constienta cu Dumnezeu si vor stii care e punctul Lui de vedere asupra fiecarei religii, si care este valoarea spirituala a fiecareia.
    Desi acest lucru se paote vedea si in prezent dupa atitudinea si civilizatia credinciosilor.
    De aceea ma intristeaza ca sunt si cativa talibani in biserica ortodoxa...
    Desigur ca nu mai multi decat in celelalte biserici, nu se paote si fara uscaturi...
    Ei sunt fecioarele fara untdelemn care atunci cand se vor intoarce din piata vor gasi usa inchisa...
    Dar nooi vom studia cu rabdare toate religiile si toate evenimentele spirituale ce le-au marcat destinul... :)

    RăspundețiȘtergere