22 aprilie 2012

Cine a fost Nanak?

De mult vreau sa iti spun despre Nanak. In mod neasteptat se pare ca astazi a venit momemntul.
De ce este Nanak important pentru noi si un personaj spiritual ce merita cunoscut?
Pentru ca a intemeiat un fel de biserica, nu e o religie, ci o ramura a hinduismului, Sikhismul, comunitatea spirituala fondata de Nanak (1469-1539)
De ce este asa importanta si iubita de Dumnezeu aceasta comunitate si acest guru?
Aceasta comunitate a fost fondata cu scopul de a pune capat conflictului dintre musulmani si hindusi…
Nanak este considerat un continuator al faimosului Kabir, un mare mistic si poet foarte des citat astazi si in spiritualitatea hindusa si in cea musulmana.
Nanak este foarte iubit de Dumnezeu si este un model pentru noi toti.
Este casatorit si cap de familie si invatatura sa este o credinta monoteista care sa poata sa fie comuna si pentru musulmani si pentru hindusi. 
In urma unui extaz prin care i se revelaza misiunea, porneste in lume propovaduind Iubirea Dumnezeului cel unic pentru toata lumea si, atentie, renuntarea la ritualuri… 
Compune imnuri de slava inaltate lui Dumnezeu, si, ca orice maestru autentic se straduieste sa ofere metode practice prin care fiinta sa se uneasca cu Dumnezeu.
Este un veritabil profet si apostol al Iubirii care transmite un mesaj de unire religioasa.
Mesajul lui Nanak a continuat timp de generatii intregi, transmis prin lantul a 9 guru(maestrii spirituali) dar apoi, prin sec XVIII, se pare ca a avut un test prea mare de trecut, pe care nu l-a trecut si din propovaduitori ai pacii si ai unirii in Iubire au ajuns un fel de razboinici…
Evident ca nu e atat de important asta, sikhismul exista totusi si astazi numarand cateva milioane de credinciosi.
Important este marele Nanak, profetul Iubirii si al innoirii religioase si ceea ce Dumnezeu ne transmite prin el.
Sikh inseamna discipol si timp de secole au fost discipolii Iubirii.
Foarte important pentru toti crestinii si pentru toata umanitatea mesajul ce vine de la Dumnezeu prin Nanak, un sfant autentic.
Dupa cum vedem si in icoanele ce s-au pastrat, prezenta Rozariului indica faptul, subliniat dealtfel de Nanak, ca repetarea numelui lui Dumnezeu este esentiala pe calea unirii cu El...

Inca din copilarie Nanak manifesta semnele precocitatii spirituale si ale inspiratiei lui Dumnezeu invatand cu rapiditate scripturile si limbile si lasand multe cuvinte inspirate in urma sa printre care si acestea ca orice invatatura este incompleta daca nu reusim sa il realizam si pe Dumnezeu, singurul care conteaza.
O data, trimis de tatal sau sa faca o afacere profitabila intr-un targ apropiat cu o anumita suma de bani, Nanak intalneste un grup de pelerini ce nu macasera de zile bune si care nici prea bine imbracati nu erau. Imediat se duce si cumpara fructe si hrana si imbracaminte pentru acestia  iar la intrebarea tatalui despre profitul pe care i l-a adus, ii explica faptul ca nimc nu poate fi mai profitabil in lumea cealalta decat sa hranesti si sa imbraci pe slujitorii sarmani ai lui Dumnezeu...
Cu timpul duhul lui Dumnezeu se amplifica tot mai mult in adolescentul si tanarul care isi pettrece timpul liber cantand si compunand cantece inchinate lui Dumnezeu, ajutandu-i pe sarmani si invatandu-i pe ceilalti despre bunatatea si iubirea lui Dumnezeu.
In tinerete la un moment dat dispare pentru mai multe zile si disperati, rudele si parintii il declara disparut si inecat, este chiar plans si bocit.... Apoi, dupa cateva zile, apare brusc, schimbat, transformat, primele sale cuvinte catre ceilalti fiind: Nu exista hindusi, nu exista musulmani... 
Din acel moment Nanak avea sa devina Guru Nanak, o fiinta transformata spiritual pe chipul careia stralucea lumina intelegerii si a cunoasterii, lumina comuniunii cu Dumnezeu.
Din acel moment semnele sfinteniei sale se amplifica iar Nanak strabate India in lung si in lat propovaduind pacea, iubirea, absenta oricarei diferente religioase a oamenilor in fata lui Dumnezeu, importanta recitarii numelui lui Dumnezeu.

Iti multumim Doamne pentru acest mare apostol al Iubirii si Adevarului prin care Tu ai vorbit!
Glorie Tie pentru marile semne si minuni, pentru marii sfinti si slujitori ai tai, de care nu i-ai lipsit pe oameni niciodata!
Iar Iisus spune:
9. Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.

2 comentarii:

  1. Ce frumos!
    Ce binecuvantare ar fi ca noi intr-o zi sa-l putem urma,... dupa atatia ani.
    Multa iubire si lumina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu numai ca il urmam dar suntem intr-o binecuvanatre chiar mai mare.
    Si au mai fost altii asemenea lui nu numai acolo dar si printre crestini, cum ar fi Papa Ioan Paul al doilea :)
    De aceea spun, daca oamenii ar sti ca ceea ce spun este sustinut si de Iisus si de Dumnezeu, ar avea mari revelatii si mari realizari spirituale.
    Pentru ca noi suntem cu mult mai mult decat Nanak, care el insusi e foarte mare si pretios!
    Tu crezi ca toata lumea vede zilnic pe Iisus sau pe krishna si pot sa comunice cu ei asa cum oamenii comunica intre ei?... :)
    Au venit marii yoghini pe pamant, din nou....
    Dumnezeu a venit pe Pamant...
    Unde Dumnezeu se arata, se arata pentru sute de ani si chiar mii...
    Saluta viitorul, fa-i cu mana... :)

    RăspundețiȘtergere