8 august 2012

Dejunul Kollath

Fara indoiala ca stiinta mai are multe piscuri de cucerit pana sa ajunga sa ne explice cu lux de amanunte efectele diferitelor alimente asupra organismului, cat si efectele combinatiilor acestora.
Pana atunci ne folosim de ce avem, mai exact de ceea ce nutritionistii cei mai cunoscuti au descoperit. Ohsawa sau Kollath sunt printre cei mai cunoscuti in cercurile celor care se straduiesc sa descifreze cat mai multe din tainele vehiculului pe care l-am dobandit la nastere, trupul uman. 
Dejunul Kollath are avantajul ca este usor de preparat si ca este extrem de consistent.
Cu siguranta fiecare poate sa constate ca dupa un asemenea mic dejun organismul său realmente se bucura... 
Puneti de seara faina integrala cu apa intr-un bol si in altul puneti fructe uscate peste care puneti deasemenea apa.
Dimineata, sau atunci cand aveti programata prima masa, le amestecati si peste acest amestec radeti mere.
Daca doriti puteti sa adaugati miere.
Aceasta reteta foarte simpla este de un mare ajutor in zilele de post.
Cu doar trei ingrediente, faina integrala de grau, stafide si mere, iata toate trei alimente yang, puteti sa obtineti o satietate si o energizare cum probabil nu veti obtine cu nici o combinatie de alimente.  
In zilele de post consumam alimente exclusiv yang intelegand de acum importanta unei astfel de alimentatii.
De altfel puteti sa experimentati singuri.
Tineti o zi de post numai cu salata de rosii si castraveti si paine si alta cu cereale si mere si veti vedea singuri diferenta.  
Consider acest dejun Kollath o reteta miraculoasa si o recomand tuturor. 
In zilele de post folositi doar stafide si eventual altfe fructe uscate dar care sa fie yang peste care adaugati mere rase.
Se pun de seara in apa stafidele si faina de grau, pe care le amestecam a doua zi cand luam micul dejun si peste acest amestec radem un mar doua sau trei dupa cum preferam.
In zilele cand nu tinem post putem sa folosim si alte fructe uscate, prune, piersici, caise etc si putem folosi si miere sau nuci si alune. 
Este foarte important ca in zilele de post sa consumati alimente exclusiv yang si in combinatii cat mai reduse. Nu in cantitati reduse ci in combinatii reduse.
Maxim doua sau trei alimente.
Spre exemplu cereale si mere.
In zilele in care nu tineti post puteti sa adaugati orice fructe doriti la faina de grau si fructele de uscate pe care le-ati pus din ziua precedenta in apa.
Daca este vara puneti la frigider faina de grau peste care ati pus apa... 

http://www.armonianaturii.ro/Dejunul-Kollath

Ingrediente
40-50 g (3-4 linguri) de faina integrala de grau. Pe cat posibil, urmariti ca gaul sa fie organic, netratat chimic. Puteti, de asemenea, macina proaspat graul, folosind o simpla macinatoare de cafea.
Nuci maruntite (alune sau migdale), stafide (curmale, smochine, prune uscate), eventual nuca de cocos rasa.
Mere (banane, portocale, pere, fragi, cirese, capsuni, prune, piersici, caise sau orice fructe de sezon bine coapte).
Miere si scortisoara.

Preparare

Seara, se pune faina integrala de grau intr-un vas din ceramica sau sticla. Se adauga 3-5 linguri de apa. Se amesteca bine continutul si se lasa la temperatura camerei pana a doua zi dimineata. Astfel, toata noaptea, faina va absorbi apa, devenind o pasta. Intre timp, au loc transformari chimice de fermentatie, carora li se poate atribui o buna parte din valoarea dietetica a dejunului, precum si digestibilitatea sa.

Intr-un vas intins, se pun la inmuiat 15-20 g fructe uscate (nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminte de floarea soarelui decojite si neprajite, etc.), maruntite. Minimal, se pot folosi doar cateva nuci.

A doua zi dimineata, continutul celor doua vase se va amesteca, folosindu-se totodata si apa de la inmuierea fructelor. Minimal, se adauga apoi 100 g de mere rase si stafidele. Merele vor fi rase in momentul servirii, pentru a se evita oxidarea. Se pot folosi insa si alte fructe (taiate ori zdrobite), in functie de posibilitati si de inspiratie. Se pudreaza apoi acest amestec cu scortisoara. Se poate adauga miere.

Beneficii

Consumarea regulata a dejunului Kollath asigura urmatoarele efecte:

1. Stare de satietate timp de cel putin 4 ore. Nici un fel de stare de falsa foame dimineata, absenta starii de supraincarcare a stomacului.
2. Reglarea armonioasa a greutatii. Persoanele care doresc sa piarda din greutate nu vor avea senzatia de foame inaintea mesei de pranz si vor suporta chiar o ratie redusa; in schimb, cele care vor sa se implineasca in mod echilibrat, vor constata fiecare functie digestiva mult imbunatatita, iar greutatea va creste.
3. Constipatia, factor principal al autointoxicarii, este eliminata.
4. Avand loc dezintoxicarea, semnele de oboseala si de epuizare, care sunt indiciul unei acumulari de toxine, dispar.
5. Apare o marire a eficientei fizice si intelectuale.
6. Se instaleaza o senzatie de bunastare generalizata, care rezulta dintr-un echilibru biologic mult mai bun.
7. Apare o senzatie de bucurie interioara si o satisfactie care indeparteaza orice dorinta de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
8. Se mareste puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este ingreunat de un dejun greu. Stim ca digestia acapareaza in general 70% din energia nervoasa a corpului.
9. Rezulta o mai buna rezistenta la stres sau stari tensionale.
10. Compozitia sanguina se imbunatateste. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigatii a tesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fara eruptii. Eczemele, furunculele si pecinginile dispar.
11. Parul redevine suplu si plin de vitalitate.
12. Unghiile devin stralucitoare si inceteaza sa se mai rupa.
13. Dentitia se amelioreaza. Dintii care se dezgoleau reintra in alveolele lor.
14. Scheletul este intarit, sutura fiind mai rapida in caz de fracturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu