29 octombrie 2013

Bhagavad-gita asa cum este ea


Am cumparat aceasta carte mai mult la inspiratia zeilor decat din propria initiativa, nu pt ca nu as fi vrut sa o cumpar dar as fi amanat momentul… 
Este bine sa avem o a doua sau a treia traducere a Bhagavad-gitei in limba romana pentru a le putea compara. Asa cum este bine sa avem mai multe traduceri ale Bibliei. 
In plus aceasta are si comentariile lui Prabhupada.
Deoarece am inceput sa comentez eu insumi versetele Gitei este mai mult decat binevenita aceasta carte.
Trebuie sa spun ca pe alocuri este foarte inspirat si Dumnezeu insusi vorbeste prin el dar are si versete la care bate campii si pe care le traduce si prost.
Asta inseamna mare lucru deoarece acest Prabhupada este un indian si un hindus reprezentativ, chiar un maestru spiritual. Adica inseamna mare lucru ca Sergiu Al George al nostru sa fie in multe locuri mai aproape de intelesul original decat un indian get beget crescut intr-o scoala vaishnava si predand practic aceasta specialitate. 
Stam bine asadar, stam mai bine decat aborigenii daca putem spune asa si nu este prima data cand indieni autentici se mira ca un european ca mine le desluseste intelesul propriilor lor nume sau scripturi.
Ei bine dragilor am ajuns unde Dumnezeu doreste sa ne aduca.
La a fi specialisti in toate scripturile planetei.
La a fi profesori nu numai ai Crestinismului dar si ai celorlalte religii deoarece asa cum Dumnezeu este radacina si sustinatorul tuturor asa si copiii lui autentici trebuie sa fie. 
Am mai spus de atatea ori ca ne aflam in lumina celor mai mari maestrii care exista pe Pamant.
Un Ramana Maharishi intrupat alaturi de marii sai discipoli spune totul… 
Suntem floarea si spuma spirituala a Pamantului si avem aici cea mai mare intelepciune si deci cea mai mare lumina de pe Pamant.
Stiu ce spun si tocmai de aceea suntem speciali si este un privilegiu sa fim cu totii aici in aceasta mare lumina. 
Cat despre carte, are 900 de pagini dar avand in vedere ca are si versetele in sanscrita precum si trecerea in caractere latine, precum si traducerea fiecarui cuvant in romana si apoi a intregului verset, asadar nu sunt chiar 900 de pagini de citit ci poate undeva la jumatate.
Am citit si eu cam un sfert si m-am lamurit.
Cartea este pretioasa dar nu imi place ca Prabhupada il personalizeaza si mai mult pe Dumnezeu.
Evident ei vad in Krishna exact ce vedem noi in Iisus dar eu spun ca trebuie sa il vedem pe Dumnezeu in Iisus si nu atat sa il vedem pe Iisus ca Dumnezeu, desi este la fel de bine si asa.
Adica mergem spre depersonalizare si nu spre persoanlizare.
Nu am nici un interes sa il vad pe Dumnezeu ca Iisus ci sa il vad pe Iisus ca Dumnezeu mai degraba. 
Aceasta carte a starnit un mare scandal in Rusia si s-a vrut interzicerea ei.
Nu am incredere in rusi si probabil a fost o metoda de ai santaja pe indieni care le-au cumparat apoi f multe avioane deoarece intreaga Indie a vuit la auzul dorintei de a interzice in Rusia Bhagavad Gita…
Astia sunt rusii nostrii de azi. Santajeaza lumea cu gazul si cu ce pot…
Acum intelegem deplin de ce nu ei trebuie sa aiba cea mai mare influenta in lume… 
Sunt multumit deoarece Dumnezeu pusese deja un raspuns mare pt mine in aceasta carte.
Dupa cum probabil stiti, trairea voastra interioara este la unison cu cartile pe care Dumnezeu vi le scoate in cale. El va vorbeste prin ele, pune raspunsuri in ele sau mai degraba inttrebari sufletului vostru care isi au raspunsul in ele.
Asta desigur daca cititi cartile importante ale Umanitatii. Daca ati ramas la Fram ursul polar ce mesaje esentiale ati putea sa primiti din aceasta carte despre destinul vostru? Sau din romanele siropoase care nu intra la categoria literatura erotica semnificativa.

Asadar este o carte importanta fiind o versiune a Bhagavad gitei comentata.
Dar noi deja avem mai multa lumina decat Prabhupada care evident nu poate sa spuna ca Iisus este in aceeasi masura Personalitatea Suprema a Divinitatii dupa cum spune despre Krishna.
Iata altii trebuiau sa faca lumina si sa uneasca religiile in Adevar.
Iar aceia sunt nume si mai mari decat Prabhupada pe care Domnul Dumnezeu ii ridica deasupra lumii.  
Glorie lui Dumnezeu care sufla in panzele sufletelor noastre prin Duhul sau cel sfant! 
Mari lumini se aprind pe Pamant...
Din nou...  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu