16 august 2014

17 August 2014 + ziua de nastere a lui Krishna (Janmashtami)

Fiind prea preocupati de a ne uni cu capeteniile Crestinismului, mai exact cu fecioara maria si iisus Hristos, si desigur cu Unicul, Cel preaiubit, cu Cel Preainalt...
Am lasat un pic in urma capeteniile spiritualitatii orientale. Plus ca iata doua sarbatori sunt f apropiate. Inca suntem imbratisati de Fecioara si invaluiti de parfumul ei spiritual. Nu am avut timp sa ne apropiem de krishna!
Si oricum este destul de greu sa pleci din bratele Fecioarei si de la pieptul ei plin de iubire pt toti.  
Totusi aceste capetenii ale spiritualitatii orientale nu sunt nici ele altceva decat formele prin  care acelasi Dumnezeu s-a revelat acestora, atat de iubiti si ei de-a lungul timpului de Dumnezeu.
Dar iata ca Domnul ingaduie sa salutam din fuga ceea ce am adorat si venerat vieti intregi...
O, Indie iubita cati copii ai crescut de-a lungul timpului si cati  sfinti mareti au crescut la pieptul tau biencuvantat!
Va rog sa observati ca Dumnezeu a avut grija de fiecare neam in parte si de toate la un loc.
A cui e vina ca musulmanii si evreii si-au ucis sfintii si profetii?
A cui e vina ca oamenii au uitat Scripturile unde legile divine sunt atat de clar revelate si explicate.
Impreuna am vazut ca indienii au aceleasi 5 porunci ca si cele date de Moise ce guverneaza relatia cu aproapele, absolut identice: Sa nu ucizi(Ahimsa-Nonviolenta), Sa nu minti(Satya – Adevarul), Sa nu furi(Asteya – Cinstea) etc...
Nu cred ca exista indian care sa nu fii auzit de Ahimsa! Sau de Satya, sau de Ishwarapranidhana(Sa il urmezi pe Dumnezeu, sa asculti de El)!
Maine marele si iubitul Hinduism sarbatoreste ziua de nastere a celei mai cunoscute si adorate intrupari divine, a celui a carui invatatura este pastrata in celebra Bhagavad Gita(Cantecul Domnului).  
Desi suntem in fuziune atat de stransa cu cei amintiti mai sus, sa laudam pe Dumnezeu ca ne ingaduie sa salutam acest eveniment spiritual al celui mai populat colt al lumii!
Iata in continuare sfarsitul capitolului 4 al acestei carti ce a devenit un simbol al spiritualitatii orientale.
In fapt nu exista decat o singura spiritualitate si ea se numeste Iubire(de Dumnezeu si de oameni).

37. Asa cum focul care arde preface lemnele in cenusa, o Arjuna, la fel si focul cunoasterii preface in scrum toate reactiile activitatilor materiale.
38. Nimic din lumea aceasta nu este atat de pur si de sublim precum cunoasterea transcedentala. Aceasta cunoastere este fructul implinit al intregului misticism. Iar cel desavarsit in practica slujirii devotionale se bucura de aceasta cunoastere in el insusi, la vremea potrivita.
39. Un  credincios care este dedicat cunoasterii transcedentale si care isi stapaneste simturile merita sa dobandeasca o astfel de cunoastere, iar dobandind-o, ajunge indata la pacea spirituala suprema.  
40.  Dar cei ignoranti si lipsiti de credinta, care se indoiesc de scripturile revelate, nu ajung la constiinta de Dumnezeu; ei decad. Pentru sufletul care se indoieste nu exista fericire nici in aceasta lume si nici in urmatoarea.
41. Cel ce actioneaza in slujirea devotionala, renuntand la fructul activitatii sale, si ale carui indoieli au fost nimicite prin Cunoasterea transcedentala, este cu adevarat situat in sine. Astfel el nu mai este legat de reactiile activitatilor sale, o cuceritor de bogatii.

Deci maine este un fel de Craciun pentru Hinduism, aceasta comparatie nefiind  deplasata.

Iubirea de Hristos a crestinilor putand fi asemanata cu iubirea si venerarea lui Krishna in Hinduism. 
Ii observati, sunt f dulci si bucurosi sa strige: Hare Rama, hare Krishna! Ceea ce inseamna Glorie lui Krishna si glorie lui rama! Cele mai venerate intrupari divine in marele subcontinent numit India! 
O Doamne ajuta-ne sa ne intelegem reciproc si sa ne iubim! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu