28 martie 2016

Noi ortodocsii sarbatorim Pastele dupa un calendar expirat!



Noi ortodocsii sarbatorim Pastele dupa un calendar expirat!
Inteleg ca s-a hotarat o reforma in acest sens dar ca nu se va pune in aplicare decat dupa ce si ultima biserica o va adopta pt a sarbatorii cu toti Pastele impreuna.
Cred ca e timpul ca Rusii si Sarbii sa adopte reforma calendaristica si sa incetam a mai sarbatori dupa un calendar  imaginar. 
Pentru 10 ani intre 1924 si 1934 romanii chiar au sarbatorit Pastele impreuna cu Catolicii! 
Deci reglementati imediat aceasta problema care nu ne face cinste decat dpdv al spiritului solidaritatii! Au trecut aproape 100 de ani! 

2 comentarii:

  1. Nu ti se pare fara rost si sens lupta asta continua cu data sarbatoririi Pastelui? Daca una dintre dati se poate calcula a corespunde datii cand Iisus a inviat, Pastele era si inainte de Iisus dar totusi noi sarbatorim invierea, da atunci isi gaseste rost lupta asta, dar altfel nu inteleg de ce atata treaba fara rost. Desigur ca ar fi frumos, desigur ca ar fi bine sa sarbatorim toti impreuna dar atat, altfel fiecare religie cu ritualurile sale. E ca si cum am vrea sa fim doar o biserica, da...am vrea dar nu putem, nu a putut Dumnezeu tine lumea unita cand era pe pamant, o sa putem acum schimba ceva? Desigur ca Dumnezeu e cu noi, desigur ca e de partea noastra dar cum ai putea sa impui unei religii sa fie la fel ca cealalta, si sincer nici nu inteleg cu ce incurca, noi aici in Ardeal le acceptam pe toate, ne bucuram impreuna si la unii si la ceilalti(vorbesc de mine care lucrez in comert si am de-a face si cu o religie si cu cealalta...ma rog unele si altele si de o parte si cealalta), si acasa iar, desigur daca vecina de deasupra e catolica sau protestanta nu o sa ma apuc nici sa spal nici sa lucrez ceva care nu ar corespunde unei sarbatori, se poate amana pe zilele urmatoare, azi poti sa te ocupi mai mult de spirit si tu sau fiecare ce crede ca apoi la ale tale sarbatori sa primesti la fel.
    Cam asa este aici si totul se poate respectandu-ne reciproc. Toata lumea s-ar bucura de aceeasi data dar sa facem din asta o ,,suferinta,, nationala mi se pare mult. Desigur eu nu cunosc voia Tatalui, atunci totul se schimba daca Dumnezeu ne cere asta undeva prin Iisus, altfel Doamne ajuta, dumnezeu sa le primeasca si pe unele si pe altele. Parerea mea umila...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar nu mai e nicio lupta, totul a fost lamurit: citeste cu atentie cele doua articole. Din spirit de solidaritate cu celelalte tari ortodoxe, cele care au trecut deja la calendarul gregorian le asteapta pe cele care nu au trecut...
    Romania a trecut si intre 1924 ai 1934 a sarbatorit odata cu catolicii iar apoi s-a intors spre a sarbatori impreuna cu ceilalti ortodocsi.
    Rusia si Serbia trebuie sa treaca si ele si apoi vom sarbatori impreuna toti crestinii.

    RăspundețiȘtergere