22 aprilie 2009

Adaugare

  Acum sa nu ma intelegi gresit , ii iubesc pe ortodocsi, m-am nascut printre ei, mi-a palcut intotdeauna vinul amestecat cu paine de la impartasanie si as fi vrut macar cateva linguri mari daca nu un polonic care sa inlocuiasca lingurita cea mica a impartasaniei.

  Si mai ai ales ii iubesc pe cei care se vor mantui, adica toti calugarii , majoritatea preotilor si cam un sfert din credinciosi. Iar dintre acestia ii iubesc cel mai mult pe cei in care il vad pe Iisus viu. De fapt aceasta este una din imaginile care ma implinesc si ma bucura cel mai mult, sa-l vad pe Iisus in ceilalti. Asadar El este deja aici, asa cum a promis , in interiorul si inima celor care il urmeaza.

"Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el. " Ioan 14,23 

Iar despre taine, nu exista decat o singura si mare taina , iar aceasta este Dumnezeu.   Alta bucurie oarecum identica cu cea de mai sus este aceea de a-i recunoaste pe cei deja mantuiti, identica pentru ca toti aceia in care Iisus este clar vizibil sunt deja mantuiti... 

Dar El va vrea desavarsiti, nu inchinandu-va in exterior ci in interior Lui care este Dumnezeu, nu imbracandu-va in diferite haine mai mult sau mai putin caraghioase ci imbracandu-va in lumina lui sfanta, nu spunand oamenilor sa respecte niste taine inventate de biserica ci spunandu-le ca El cel viu il asteapta pe fiecare in interior, in inima lui sa ii vorbeasca si sa il calauzeasca. 

     Iata sunt multi dintre voi care intai vorbesc despre biserica si abia apoi despre El, sunt multi care resping ceea ce nu cunosc pentru ca au renuntat la cautare si nici pe deplin una cu Hristos nu sunt.  

     Voi calugari de ce nu le spuneti oamenilor ca trebuie zilnic sa se roage cateva ore pentru a ajunge sa poata comunica cu Dumnezeu? De ce tineti secret isihasmul si nu il marturisiti tuturor ca cea mai rapida cale de a deveni una cu El?

  Desi El ar fi vrut sa fiti una cu El in mijlocul lumii si nu retrasi prin manastiri, desi El nu a cerut nimanui sa posteasca ci numai sa se roage, cu toate acestea ortodoxia ramane cultul cel mai spiritual dintre cele crestine, cu cele mai inalte performante spirituale.   Dar vremea unei singure religii a trecut, acum e vremea cunoasterii in intregime, acum totul ni se dezvaluie pentru ca trebuie sa cunoastem totul. Nu avem voie sa nu stim totul despre celelalte 3 mari religii cand langa noi miliarde de oameni se declara apartinand lor.   Tot ceea ce exista in aceasta lume si pe aceasta planeta este al nostru, daruit de Dumnezeu. Vom porni in zborul cunoasterii si vom descoperi tot ceea ce inca ne mai este ascuns. 

     El vrea sa va debarasati de tot ceea ce este exterior si va limiteaza. Trebuie sa faceti distinctie, sa discerneti unde in timp biserica exterioara s-a infiltrat in invatatura cu scopul de a nu se pierde, ea biserica. Si este foarte simplu, tot ce nu este in mesajul Lui original...

    Credeti ca intamplator sfantul Francisc de Asissi atunci cand s-a intors din pelerinaj a daramat biserica construita de discipolii sai?  Nu , Iisus le-a interzis foarte clar celor care il urmau sa-i construiasca orice templu exterior spunandu-le limpede: Construiti-mi templu in inima voastra.

      Si mai am a va spune ca El vrea sa trezeasca discipoli in lume pe care sa-i ridice mai presus decat pe cei din manastiri.  Si v-am mai spus despre puritate si castitate. Aceasta este dorinta Lui pentru cei care vor sa il urmeze si sunt intr-un cuplu : sa traiasca in iubire deplina dar respectand aceasta regula a trupurilor care ar trebui sa se uneasca numai atunci cand se doreste conceperea unui copil.  Dar nu este greu deloc asta. Iata calugarii au renuntat la tot si s-au retras. Iara tu vei trai in brate cu iubitul sau iubita ta si veti fi unul alaturi de celalalt iubindu-va nespus, pentru ca dragostea voastra se va inzeci daca Domnezeu este alaturi de voi si il veti iubi pe El mai presus de orice. Si mai mult El Iisus Dumnezeu spune ca El va veni la masa celor care respecta aceasta porunca a Lui si ii va binecuvanta si sfintii ridicandu-i deasupra tuturor celorlalti crestini, pentru ca El coboara si traieste in interiorul unui astfel de cuplu desavarsindu-l.

     Meditati la cele ce v-am spus.

6 comentarii:

  1. In mare parte imi place articolul tau. cel putin prima parte e superba. sunt intru totul de acord. ce bucurie sa vad ca nu sunt un specimen singular printre ortodocsii care cer renuntarea la forme, si apropierea de esenta. de fapt, categoric nu sunt singura, Aleluia Doamne! Dumnezeu ii binecuvanteaza pe toti cei care doresc sa-L intalneasca in toti copiii Lui! O zi binecuvantata, cu soare duhovnicesc si triluri de pasarele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu esti singura deloc si Esenta Esentelor este cu noi...:)
    Partea a doua tine tot de esenta si am sa va repet ce vine de la El pana o sa intelegeti ca e de la El. Amin :) >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Hristos a Inviat !
    Am intrat la "Adaugare", pentru ca l-am citit si mi-a placut. Voi culege de la tine: ."Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el. " Ioan 14,23 Ai muncit pentru a ti-l insusi, voi preciza ca-l adopt prin tine, multumesc !
    Parca ne "certasem" candva, si chiar eram curios cum va continua "Nibiru", mi se parea atunci pe "linie moarta" (tema: prea specializata). Mai am de "construit" la mine, si n-am avut timp sa mai trec ... aproape pe la nimeni, desi pe multi ii SIMT prieteni (FroZen, Criss, -X-, o doamna RECENT-venita, dumneaei m-a gasit pe mine,"Ingerul tau" desigur si multi altii cu care as "vorbi"-ascultandu-i).
    Vreau sa mai aflu cateva "trucuri", "artificii" tehnice : de exemplu, cum sa postez DOAR videoclipul, si nu TOT You Tube-atasat (cum procedez in prezent); sau cum sa fac un cuvant de genul: "gasiti aici", care sa deschida "o fereastra" cand dau clic pe cuvant. Daca as mai avea un Blog, macar cu doua bare laterale in loc de una, totul "ar fi OK", cred ca as "termina" de construit, as continua sa "mobilez" si as avea mai mult TIMP pentru vizite. Inca nu stiu cum sa fac "Un blog cu sertare", in loc de 9 bloguri; sau cum sa fac UN TABEL (pur si simplu)-- din care cauza Nu pot continua pe blogul meu principal, si nu pot face o lista de carti promise pentru o donare.
    Multa sanatate iti doresc, si Tie si cititorilor tai !
    Am "vorbit" mai mult de mine -ca intre prieteni- ; ne-vizitandu-te , am uitat cum "arati" (te rog sa ma ierti!).
    BineTze !
    ADEVARAT A INVIAT !

    RăspundețiȘtergere
  4. :) foarte frumos tot ce ai scris
    Ca sa postezi un videoclip trebuie sa il gasesti undeva prelucrat "embed", altfel numai sa cunosti pe cineva care stie programare; pe you tube, triluliu si googlevideo gasesti video embeduri, mai sunt si altele dar nu cred ca vei gasi acolo si clipuri romanesti sau traduse.
    Ca sa pui link direct in text te folosesti de urmatoarele:
    intre aceste sageti pui cuvantul sub care vrei sa iti apara in text linkul asta-i tot
    Nu stiu daca exista un sablon cu doua bare laterale dar vad ca Denisia are asa ca poate o intrebam pe ea.
    Cu sertare am vazut pe wordpress, dar pana la urma poate iti faci un site...
    Te astept oricand , succes maxim in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm, din zi in zi descopar noi lucruri despre tine si ma gandesc ca esti un crestin-ortodox iesit din tipare. Sincer, nu prea sunt de acord cu ce spui aici:

    "Voi calugari de ce nu le spuneti oamenilor ca trebuie zilnic sa se roage cateva ore pentru a ajunge sa poata comunica cu Dumnezeu? De ce tineti secret isihasmul si nu il marturisiti tuturor ca cea mai rapida cale de a deveni una cu El?

    Desi El ar fi vrut sa fiti una cu El in mijlocul lumii si nu retrasi prin manastiri, desi El nu a cerut nimanui sa posteasca ci numai sa se roage, cu toate acestea ortodoxia ramane cultul cel mai spiritual dintre cele crestine, cu cele mai inalte performante spirituale."

    Eu una ma incred in Litera Scripturii intru totul, pt. ca pe toti i-a indrumat numai spre bine si vad ca ce spui tu aici nu e intru totul in concordanta cu Scriptura. Cum adica Hristos nu a cerut nimanui sa posteasca, daca El insusi a postit 40 de zile, ispitit fiind de diavol? Ce alta cale spre purificarea totala (adica si a trupului si a sufletului) indici?? Postul e benefic din n motive, pe care nu e necesar sa le enumar acum. Toate cele 3 religii monoteiste recomanda postul; ba mai mult, la Islam, se afla printre cei cinci stalpi ai credintei, adica un musulman adevarat trebuie sa posteasca in luna Ramadanului. Noi suntem crestini ortodocsi si nu musulmani, insa similitudinile sunt numeroase, la fel ca si unele practici religioase. Asa ca nu cred ca Iisus nu a recomandat postul. Ah, mi-am amintit, in pilda vindecarii lunatecului ni se spune ca Apostolii l-au intrebat pe Iisus de ce ei nu au fost in stare sa ii scoata demonul copilului. Mantuitorul le-a spus ca datorita necredintei lor, pt. ca acel "neam de diavoli" se scoate numai prin POST si RUGACIUNE.
    Iar Biserica ne invata ca numai prin rugaciune putem obtine mantuirea, nu stiu de unde ti-a venit curioasa idee ca monahii ar avea ceva de ascuns in privinta asta, toata lumea stie ca trebuie sa se roage zilnic si neincetat pt. a primi viata vesnica. Faptul ca nu toti pun in aplicare aceste reguli nu inseamna ca Biserica trebuie blamata pentru ca nu a propovaduit invatatura divina corect. Nu poti sa Il ai pe Dumnezeu numai in mintea ta, trebuie sa si dovedesti ca Il iubesti, insa ce frumos ne sta noua duminica, la 7 dimineata, in pat, dormind bustean, in timp ce la Biserica se citeste pericopa evanghelica... Mersul la Biserica e mai mult decat esential pt. un crestin ortodox practicant, cei care afirma ca nu e asa inseamna ca sunt rataciti rau de tot, si sper ca Dumnezeu sa ii aduca pe calea cea buna... Degeaba Il laudam pe Dumnezeu inauntrul nostru, cand pe dinafara nu dovedim decat ca suntem o aglomerare materiala de particule ce se scalda in nesimtire si comoditate. Nu imi veni cu argumentul cum ca exista scrieri apocrife care sunt ascunse omenirii din varii motive, pt. ca niciodata nu am inghitit o astfel de teorie. Nu sunt o traditionalista, precum nu sunt nici close-minded, insa adevarul e cel care s-a perpetuat timp de 2009 ani si pe care Sfintii l-au propovaduit, si o sa mai fie atat timp cat va vrea bunul Dumnezeu. Scuze de comentariul kilometric.
    Dumnezeu sa te binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  6. :) da, desigur eu insumi postesc uneori, voiam sa spun ca toate cultele si bisericile s-au departat de cuvantul, de modelul divin, Iisus le-a interzis categoric sa construiasca orice templu sau biserica iar slujba bisericeasca asa cum o stim noi a aparut dupa vreo 400 de ani ca o copie a ritualului care avea loc la curtea regelui, acesta neputand participa la intalnirile crestinilor de rand; la fel si hainele preotilor sunt o copie a hainelor regale si iarta-ma dar tot acest rit nu are nici o legatura cu invatatura divina, este o mica sceneta prin care biserica incearca sa supravietuiassca, dar in curand odata cu adevarata trezire bisericile vor deveni muzee... Doar nu ti-l imaginezi pe Pavel sau pe Petru cantand Doamne miluieste... :)
    Inca o data, ideea era ca oamenii nu fac altceva decat sa tina post, ma refer la asa zisii credinciosi, iar acest post nu are absolut nici o valoare in ochii lui Dumnezeu pentru ca intreaga lor viata este o departare de Dumnezeu si nu o apropiere. Tin post si se abtin sa lucreze Duminica... asta s-a lipit de ei ori Iisus nu a zis niciodata tineti post, tineti Duminica, ma rog pe atunci nici macar nu era duminica ci sambata...
    Nu "Litera " trebuie aparata ci spiritul si oricum ei nu respecta nici litera iar de spirit sunt la fel de departe ca si ateii

    RăspundețiȘtergere