15 aprilie 2010

Despre Inchinarea la moaste

               Pentru a nu sminti pe nimeni de la cei mici pana la cei mari mi-a fost atrasa atentia sa lamuresc acest subiect. Faca-se numai voia Ta sfanta, Dumnezeule atotputenic!

              Inchinarea la moaste nu este un gest spiritual inutil. El este oarecum primitiv dar este cat se poate de eficient din punct de vedere spiritual.

               Domnul ingaduie si chiar recomanda asta pentru ca cei mai multi oameni sunt inca atat de departe de a intelege cum functioneaza lumea aceasta si care este legatura cu cealalta si cu cei care sunt acolo incat si cel mai mic ajutor, si cea mai primitiva sau grosiera apropiere de Dumnezeu este binevenita.

                Ori de cate ori de gandim intens la ceva, la orice, suntem pusi in legatura cu acel lucru sau fiinta. 

                Inchinarea sincera si cu credinta la moaste ne pune in legatura directa cu sfantul respectiv. 

            Nu trebuie neaparat sa ne inchinam la moaste pentru a obtine binecuvantarea sau comuniunea cu acel sfant, acest lucru il putem obtine si altfel si in alta parte, dar totusi inchinarea cu credinta si iubire aduce binecuvantarea sfantului si comuniunea cu acesta.

            Spre exemplu, daca eu in acest moment spun cu credinta si cu traire intensa si cu inima plina de iubire si inflacarare: Glorie tie Arsenie Boca, inger placut lui Dumnezeu care zi si noapte lucrezi pentru Gloria Tatalui Etern! Instantaneu sunt pus in legatura cu marele sfant si primesc binecuvantarea lui, deoarece cand am spus cuvintele m-am si prabusit cu umilinta la picioarele marelui sfant, astfel ca binecuvantarea este inerenta, aproape spontana , precum acea femeie care s-a atins de hainele lui Iisus cu credinta a primit spontan binecuvantarea.

            Mai mult decat atat, in general fiecare comunitate religioasa si in cazul bisericilor mari chiar si fiecare biserica, atunci cand este vizitata de numerosi credinciosi, este insotita la nivel subtil de ingeri mai multi sau mai putini in functie de calitatea spirituala si numarul vizitatorilor. Si noi oricand putem atrage prezenta ingerilor prin ganduri si iubire fata de ei, cu atat mai mult in locurile considerate sacre ei vor fi prezenti. 

            Eu insumi trimit oamenii sa faca pelerinaje si eu insumi merg la manastiri atunci cand am ocazia. Ma inchin inclusive la moaste si imi place sa cercetez cu atentie cat de prezent este Hristos in fiintele calugarilor sau preotilor intalniti. Si aproape mereu am satisfactii deosebite, Hristos este acolo si este viu.

             Pot sa spun ca Hristos este cu mult mai prezent in sufletul calugarilor si preotilor ortodocsi in comparatie cu cei catolici. Sunt si exceptii. Totusi Dumnezeu lucreaza la fel de eficient si prin catolici pentru mantuirea si calauzirea lumii. Spre exemplu gestul Papei de a vorbi despre existenta extraterestrilor este extraordinar de important. Pentru ca atunci cand liderii religiosi dau o indicatie ea are reverberatii in sufletele a milioane de oameni.

              Din acest punct de vedere al prezentei lui Hristos in sufletul celor care il slujesc, vin foarte tare din urma predicatorii. Am vazut cu uimire o inflacarare si o prezenta a duhului lui Hristos neasteptata la acestia, am si aratat aici , prezenta care i-a facut sa se apropie de aspectele profunde si importante ale credintei. 

              De fapt eu sunt nemultumit de starea generala a omenirii , oamenii n-au facut aproape nici un pas in intelegerea Imparatiei divine in acesti doua mii de ani. Sunt la fel de naivi si nestiutori precum Nicodim si sunt gata sa intrebe cum poate omul sa mearga in pantecele mamei din nou?

            Aceasta prezenta a lui Hristos in fiintele predicatorilor evanghelisti( nu a tuturor, sunt si rataciti care urca la amvon ca sa ii injure pe ortodocsi spre ex) ar trebui sa fie un subiect de meditatie pentru calugarii si preotii ortodocsi, dar si invers, predicatorii si credinciosii lor ar trebui sa il vada pe Hristos atat de vizibil de altfel in fiintele multor calugari si preoti. 

            Totusi acesti oameni nu stapanesc foarte bine aceasta comuniune cu Hristos, mai e mult pana departe. Ati vazut strafulgerarea parintelui Justin impotriva microcipurilor, dar apoi s-a pierdut in lupte marunte pentru nu stiu ce terenuri de manastiri si altele si nu a ramas la inaltimea mesajului.

             Poate ca e si vorba de educatia spirituala pe ansamblu. Nu este suficient pretuita aceasta comuniune care este suprema. Chiar Arsenie nu il asculta pe Iisus cand acesta ii spune sa se opreasca din pictat…

             Acest Arsenie Boca ar trebui canonizat. Treziti-va episcopilor si preotilor si lasati-o mai usor cu mandria ortodoxiei si privirile de la inaltimile ceresti ale scaunelor voastre asupra “sectantilor” si faceti voia lui Dumnezeu. Iata Boca este un ambasador contemporan extraordinar al lui Hristos. Eu cred ca este prea mare pentru voi. L-ati facut pe Stefan sfant, chiar pe Eminescu vreti sa-l faceti dar pe Boca nu il bagati in seama… 

            Aceasta ocultare a minunilor si sfintilor contemporani nu face cinste nimanui. Marii sfinti ortodocsi ar trebui recunoscuti de catolici si invers. Si ceilalti crestini ar trebui si ei sa mediteze cu dragoste asupra vietilor marlor sfinti iar marile biserici sa asculte discursurile inspirate ale predicatorilor celorlalte biserici. Pentru ca acolo vorbeste Hristos.

           Acesta este viitorul. Nu dupa crucile de la piept si dupa cusatura hainelor se vor recunoaste crestinii viitorului ci dupa prezenta lui Hristos in sufletele lor. Deschideti-va inimile si lucrati pentru Iisus si recunoasteti-I prezenta acolo unde este cazul pentru ca nu suntem noi in masura sa-l judecam pe El si alegerile pe care le face. 

          Pretuiti reciproc valorile spirituale ale celorlalte culte si nu arbitrar si de dragul socializarii ci profund, recunoscandu-l pe Iisus acolo unde lucreaza.

           Sunt sfinti catolici atat de mari dupa schisma, care au facut minuni atat de mari si prin intermediul carora Hristos a facut semne si minuni atat de importante, incat nici un crestin autentic nu poate sa ii ignore. 

           Si va intreb credeti ca Hristos vrea ca voi sa cunoasteti si sa faceti cunoscute vietile acestor sfinti tuturor ori credeti ca vrea sa le ignorati deoarece voi nu sunteti catolici spre exemplu?  

            Intelegeti ce spun? Cat lucrati voi pentru biserica si cat pentru Hristos si Adevar? Dar asta trebuie sa va intrebati singuri in meditatiile si rugaciunile voastre.

             Si nu uitati cat de mult bine spiritual puteti face celor multi scotandu-i din aceasta ura reciproca prin exemplu vostru iluminat.

                El are mesaje pentru toti, de la cei mari pana la cei mici. El vrea sa vi le spuna direct dar pentru ca nu sunteti cel mai adesea atenti si pentru ca umilinta e foarte importanta s-ar putea sa vi le spuna si in aproapierea voastra, in exterior. 

             Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, deoarece iata , pentru Dumnezeu chiar si cel mai sarac cu duhul dintre credinciosii care cred ca Iisus este Dumnezeu este important si nu este uitat. Si voi toti trebuie sa lucrati la educatia lui spirituala si astfel binecuvantarile divine va vor ridica si pe voi mai sus. 

             Cat de mult pot face cei mari si care detin functii mari in ierarhiile religioase si chiar sociale. Oh ei pot face istorie. Si totusi ei nu o fac. Deoarece Hristos pentru ei este inca prea periculos pentru a se abandona cu totul in bratele Lui sau ale Adevarului.

             Si astfel revolutia spirituala este mereu amanata si astfel ce au patit evreii acum 2000 de ani vor pati crestinii acum la intoarcerea lui Hristos. Nu vor vrea sa il recunoasca pe Hristos acum si aici. Nu, ei au nevoie de zeci de ani ca sa declare ca Hristos a fost prezent undeva in fiinta unui sfant. Si cum evreii inca il mai astepata pe Mesia, la fel o mare parte din crestini nu vor intelege Intoarcerea lui Iisus si il vor tot astepta desi El va fi chiar langa ei…

              Si gratia va merge la “pagani”. Acestia, cu educatia spirituala pe care o au si cu ceea ce vor primi ii vor lasa hat in urma pe multi crestini si vor intra inaintea lor in Imparatie. 

              Dar Domnul va veni intai la cei care se numesc ai Lui, la crestini...

                 Daca inima voastra este prea stramta incat sa intre toti cei care il iubesc sincer pe Iisus ca sa nu mai zic de iubirea de Dumnezeu a celor din alte religii, largiti-o un pic cu o lacrima sau doua... 

                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu