7 iunie 2010

Cioran - un hagiograf inedit

                 

                  Sfanta Adelgunda, care descinde din neamul regilor franci, a dat dovezi din prima tinerete de o vocatie cereasca. Pe cand era pierduta odata in meditatie, o voce ii sopti: “Nu-ti cauta alt mire decat pe fiul lui Dumnezeu.” Cuvintele i-au fost fatale, caci din acea clipa a cazut prada lui Iisus. La varsta de treisprezece ani, fiul regelui Angliei o cere in casatorie. Ea refuza, spunand ca inima ei intreaga apartine unui logodnic care intrece in frumusete si bogatie pe toti fii pamantului. Insistentele parintilor raman fara rezultat, caci ea prefera sa moara decat sa-si piarda fecioria promisa Don Juanului ceresc. Murindu-i parintii, ea ramane si mai ferma in hotarare. Cum printul n-a renuntat la cererea in casatorie, Adelgunda fugi din castelul parintesc inspre o manastire. Ajungand la un fluviu pe care nu-l putea trece, vazu deodata pe print cu suita apropiindu-se pentru a o lua cu el. Pe loc, protectia unui inger o ajuta sa treaca apa. Si sfarsi in manastire, aceasta victima regala a lui Iisus.

            Drama aceasta, petrecuta in secolul al saptelea, nu este nici unica si nici extraordinara. Ea ne arata ca orice sfanta este o Ofelie cu mai multa pasiune, caci Iisus nu este amantul dezabuzat care e Hamlet.

               Sa nu mai amintim de Sfanta imparateasa Kunigunda, care, in ziua nuntii, jura impreuna cu sotul ei o castitate pana la moarte? In palate, Iisus a introdus un pustiu mai mare decat in bordeie.

                                                                                                           Emil Cioran - Lacrimi si sfinti  

             

                  Binecuvanteaza Doamne pe toti cei care te contempla! Sustine-le pe cele care te iubesc sa-ti daruiasca Tie tot ce poate fi daruit! Ajuta-le sa se pastreze pentru iubirea Ta sfanta si pentru darurile Tale coplesitoare! Fie ca ele sa dobandeasca imbratisarea si mangaierile Tale! 

2 comentarii:

  1. Amin spun la ruga ta de la final. Doamne ajuta-i si binecuvinteaza-i pe toti aceia ce se pun de-oparte!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Ma bucur daca ai gasit ceva bun si frumos si inspirat. Dumnezeu sa iti daruiasca ce ai nevoie!

    RăspundețiȘtergere