17 septembrie 2010

7 Taine Sfinte - 7 Pasi sfinti spre Desavarsire

                          

                                Primul pas, prima taina, este botezul. Din punct de vedere spiritual botezul reprezinta prima intalnire cu Duhul cel Sfant. Odata cu aceasta intalnire cel botezat prin aceasta prima binecuvantare cu aceasta inalta energie sfanta intra in turma celor chemati de Dumnezeu sa fie nemuritori. 

Al doilea pas numit Miruirea sau Confirmarea reprezinta primirea in mod constant a primei binecuvantari. Fiinta ramane in turma celor alesi si primeste indoite si constante binecuvantari. Aceasta taina se realizeaza simbolic la sfarsitul slujbei duminicale prin miruirea fruntii cu untedelemn.

Pentru ca este la sfarsit arata ca cel miruit participa la activitatile spirituale. Faptul ca este pe frunte arata ca astfel credinciosul primeste lumina constant in locul care ii lumineaza tot trupul. 

A treia taina este taina sfintei Impartasanii sau a Euharistiei. Vedeti, aceasta taina reprezinta intalnirea cu Hristos. Putem sa fim botezati, adica primiti in comunitatea sfanta de orice slujitor adevarat al lui Dumnezeu. Suntem miruiti constant cu binecuvintari sfinte de adevaratii slujitori ai lui Dumnezeu, dar Impartasania reprezinta intalnirea cu cel mai mare reprezentant al acestei comunitati. Iata deci un mare pas spre desavarsire. 

                                Desi in mod normal credinciosii intai se spovedesc si fac penitenta pentru pacatele lor, abia apoi primind Impartasania, iata ca se considera ca taina Spovedaniei sau a Penitentei urmeaza Impartasaniei si nu o precede. Deoarece aceasta taina reprezinta si iertarea pacatelor sau stergerea fructelor actiunilor negative, pe buna dreptate ea urmeaza Euharistiei deoarece aceasta stergere nu o poate realiza decat Hristos sau Dumnezeu fie direct fie prin intermediari care sunt una cu ei. Acest lucru trebuie sa fie foarte limpede pentru toata lumea: simpla participare la actul spovedaniei nu asigura stergerea pacatelor, desi daca cel cu care v-ati intalnit este cu adevarat una cu Dumnezeu iar cainta voastra este sincera acest lucru se poate produce. Dar pentru ca urmeaza Impartasaniei , iertarea pacatelor vine exclusiv dupa intalnirea cu Hristos si ca o gratie a acestuia.    

Iata ca preoti ai lui Hristos puteti deveni numai dupa ce v-ati intalnit cu El si El v-a iertat pacatele voastre. Sa stiti ca nu puteti sa fiti cu adevarat preoti daca El nu v-a iertat pacatele, adica daca nu v-a sters karma negativa in intregime. Deoarece aceasta karma va conditioneaza destinul. Ori un slujitor al lui Dumnezeu nu trebuie sa fie conditionat de nimic decat numai de Vointa sfanta a lui Dumnezeu. Aceasta taina, vedeti, vine numai dupa ce l-ati cunoscut personal pe Iisus si dupa ce El v-a iertat pacatele datorita marii voastre pocainte si iubiri pentru Dumnezeu. 

Daca ati facut toti acesti pasi si ati ajuns pana aici, urmeaza o unire dincolo de viata si de moarte intre voi si Dumnezeu. Taina nuntii simbolizeaza unirea eterna a sufletului cu sufletul etern al lui Dumnezeu. Aceasta reprezinta suprema mantuire si viata vesnica. Puteti asadar vedea ca aceasta suprema binecuvantare o primesc numai o parte din cei care au parcurs primele cinci trepte ale desavarsirii. 

Acei preafericiti care au ajuns la ultima treapta, la ultima binecuvantare vor face mari minuni asemenea Domnului lor atat pe pamant cat si in cer si in eternitate. Iata ca suprema binecuvantare nu este realizarea personala ci daruirea acestei realizari la cat mai multe fiinte. Aceasta daruire este simbolizata prin vindecare. Cei mai inalti slujitori ai lui Dumnezeu sunt facatori de minuni si mari vindecatori asemenea Domnului Eternitatii care are puterea sa faca toate lucrurile bune si noi…. 

Bucurati-va deci deoarece drumul spre desavarsire este in fata pasilor vostri iar portile paradisului sunt larg deschise. 

1. Taina Botezului Spiritual

2. Taina Miruirii Spirituale

3. Taina Impartasaniei Spirituale

4. Taina Pocaintei 

5. Taina Preotiei 

6. Taina Nuntii Spirituale

7. Taina Supremei si Eternei Desavarsiri

Vezi si : Cele 7 Sfinte Taine

Vezi si : Cele 7 Sacramente 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu