12 octombrie 2010

CORANUL

                          

                             Am terminat de cateva zile prima lectura integrala a Coranului. Asa cum am mai spus islamul este sora mai mica a crestinismului. 

Nu ma asteptam ca aspiratia lui Mohamed de a face parte din ramura marilor profeti ai vechiului testament sa fie atat de mare.

Practic putem spune, fara sa gresim, ca aceasta carte sfanta pentru miliarde de oameni este o poveste, un rezumat nu prea reusit al Vechiului Testament.

Incredibil, dar Mohamed il pomeneste pe Moise de nu mai putin de 121 de ori . De zeci de ori ii aminteste pe Avraam, pe Noe, pe Lot, pe David, pe Solomon, pe Aaron si chiar pe Iisus si Maria de cateva ori. 

Mohamed spune ca Evanghelia este buna si ca Thora este buna si ca el nu vrea sa le schimbe ci doar sa reaminteasca mesajul lor. Si mai ales specifica faptul ca mesajul sau este o evanghelie si o thora pentru cei care nu au nici un mesaj de la Dumnezeu. 

In acest sens , Mohamed este modest si umil spunand ca el nu este nimic, decat un simplu om trezit de arhanghelul Gabriel sa indeamne la o atitudine spirituala corecta si sa reaminteasca adevarurile divine.

Asadar, in afara de povestile uneori rastalmacite ale Vechiului Testament( Avraam nu vrea sa-l sacrifice pe Isaac ci pe Ismael), Coranul contine apologia inchinarii unicului Dumnezeu si diverse sfaturi adresate credinciosilor. 

Este foarte important de stiut ca nimeni nu poate sa inteleaga cu adevarat mesajul Coranului fara a studia si Biblia. Coranul este o trimitere”rasvadita” la Biblie, este chiar o reclama pentru Biblie. Toti exegetii islamici ai Coranului sunt si experti ai Vechiului Testament pana la Solomon si al Evangheliilor. 

Mai mult decat atat, Mohamed, care vorbeste despre ziua si judecata de apoi, spune ca Iisus Hristos se va intoarce inainte de aceasta judecata… 

Asa ca trebuie sa ii consideram pe toti cei care cred in Coran frati cu ceilalti adoratori ai unicului Dumnezeu si foarte apropiati crestinilor. 

Desigur sunt si niste mici  probleme ce pot fi depasite. 

Una este ca Mohamed nu intelege cum Dumnezeu ar putea sa-si ia un fiu si de asemenea intr-o polemica cu un credincios al Coranului este posibil ca crestinii sa fie acuzati de idolatrie si de transformarea lui Iisus intr-un zeu, asa cum grecul Farasiotis ii acuza pe hindusi ca se inchina zeului Krishna. Numai ca atat hindusii cat si crestinii ii considera pe Krishna, respectiv pe Iisus ca intrupari ale lui Dumnezeu.

Pentru ca am ajuns la acest punct, recomand : tineti intr-o mana Bhagavad-gita si in alta Coranul si cantariti, observand diferenta dintre un profet si un avatar…

Spre disperarea acelorasi exegeti ai Coranului, Mohamed mai face si alte cateva mici greseli incurcand anumite personaje ale Bibliei, dar se spune ca Mohamed nu stia sa citeasca si ca tot ce stia despre Biblia stia de la una din sotiile sale si din auzite.

Eu am fost foarte impresionat de impresia pe care i-a lasat-o Moise care este al doilea personaj dupa Dumnezeu al Coranului, inaintea chiar a arhanghelului Gabriel. 

Acest inger atat de cunoscut ii vorbeste la plural: Noi am facut, noi am dres… Amintindu-i lui Mohamed ca "Noi" l-am salvat pe Lot, "Noi" l-am calauzit pe Noe, "Noi" i-am salvat pe evrei prin Moise si Aaron...  Interesanta aceasta formulare, adica noi ingerii… 

 

Eu nu am nici o obiectie sa il consideram pe Mohamed un profet autentic din linia marilor profeti ai vechiului testament(asa cum isi doreste foarte mult), mai ales ca spune foarte clar ca Iisus se va intoarce si acesta este un semn premergator al zilei de apoi : 

 

"Si el (Iisus) este spre stiinta pentru “ora”, deci, nu va indoiti de ea si urmati-mi mie; aceasta este calea cea dreapta. "        

                                                                                    Sura Aurului XLIII,  61

 

In rest Mohamed vorbeste si despre infern, de judecata necredinciosilor, chiar de ingerul cazut care incearca sa ii corupa pe oameni.

 

Asadar, pe scurt, Mohamed spune ca Evanghelia si Thora sunt bune si ca mesajul lui este o evanghelie si thora pentru cei care nu au inca una si ii sfatuieste pe crestini si pe evrei sa se inchine numai lui Dumenzeu Tatal si sa nu faca pe nimeni egal Lui. 

                                 Coranul contine pagini foarte frumoase si spirituale inchinate lui Dumnezeu si repeta de nenumatare ori ce Dumnezeu este bun, iertator, indurator, daruitor, dar si un judecator drept pentru cei rai. 

 

"El este Dumnezeu, afara de care nu este Dumnezeu, regele cel sfant, facatorul de pace, credinciosul, aparatorul, puternicul, marele, preainaltul. Marire lui Dumnezeu asupra celora ce-i fac ei ca tovarasi. 

El este Dumnezeu, facatorul, alcatuitorul, plasmuitorul. Ale Lui sunt numirile cele mai frumoase. Pe El il lauda ceea ce este in ceruri si pe pamant, si El este cel puternic, intelept.

 

                                                                                     Sura Pribegirii, LIX -  23,24

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu