13 decembrie 2010

27 de ani de la moartea lui Nichita Stanescu

                           

 Probabil stiti ca astazi se implinesc 27 de ani de la moartea celui de al doilea mare geniu al poeziei romanesti: Nichita Stanescu. 

S-au scris multe pagini despre legatura dintre poezie si spiritualitate, dintre poeti si profeti, si stim ca toti marii oameni de cultura sunt instrumentele lui Dumnezeu in aceasta lume, izvoare de lumina si iubire sau macar textele lor daca nu intreaga lor fiinta.

Sa nu va mirati daca in lumea de dincolo veti intalni in Imparatia lui Dumnezeu astfel de mari spirite care s-au intrupat in vremuri grele, fiind daruri ale divinitatii pentru o limba sau alta, pentru umanitate. 

Deoarece Dumnezeu ne-a aratat ca incultura este un mare neajuns pe calea spirituala, tot la sugestia Lui am sa reactivez acest minunat blog numit :Te iubesc Limba romana! :) 

Desi o istorie spirituala a literaturii ramane e o idee si un proiect binecuvantat si cu toate ca aceasta nu ar fi prea mult diferita de o istorie literara clasica, punand accent mai mult pe textele spirituale si pe efectul acestora si al personalitatii creatorilor asupra cititorilor, este bine sa ne avantam pe teritoriul literaturii oricum nu neaparat tinand seama de o  ordine cronologica si cu pretentii academice precum ar cere o istorie a literaturii, de aceea  bucuria si satisfactia ce ne-o daruieste textul sa ne fie jaloane si sa inelegem mesajul pe care Dumnezeu l-a sadit in acel text eventualul scop.  

Pentru ca observam ca literatura in ansamblu ei are un filon spiritual care nu trebuie neaparat delimitat.

Se pare ca problemele acestei lumi sunt direct proportinale cu incultura celor care o conduc. La fel de adevarat este ca probleme lumii sunt direct proportionale cu absenta lui Dumnezeu.

Artele sunt un instrument al iluminarii mai ales atunci cand vin asemenea unei haine sa imbrace omul religios si spiritual.

De aceea vom degusta zilnic din mierea si dulceata literaturii romane incercand sa intelegem ca in mana lui Dumnezeu artele devin un instrument al desavarsirii.

Fie ca El sa ne dezvaluie comorile literaturii romane si universale si sa ne caluzeasca printre mesajele ascunse pe care El insusi le-a sadit in inima autorilor si in creatiile acestora. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu