24 februarie 2011

SUNT, DOAMNE, COPT PENTRU CULES

Sunt, Doamne, copt pentru cules.
Nu că-mi simt anii grea recoltă,
cât mi-este inima o boltă
de crengi, sub rodul tot mai des...

Sunt, Doamne, copt pentru cules.

Sunt numai fructe si cununi.
Cu cât mi-aşezi pe trup rugină,
cu-atât mi-e sufletul gradină,
care te roagă s-o aduni.

Sunt, Doamne, fructe si minuni.

Si când cu lacrimi Tu mă speli,
mai mult în rod eu pun dulceaţă,
să nu mai afli-n el si ceaţă,
nici viermi adânci, nici îndoieli.

Cu lacrimi, Doamne, Tu mă speli.

Şi dacă pică tot mai des
din mine altă creangă frântă,
în vârfuri, sus, grădina cântă
şi-aşteaptă marele cules...

Sunt, Doamne, copt pentru cules...


Radu Gyr - Vioara din pod 

Detenția în perioada a trei dictaturi: regală, antonesciană și comunistă

După detenția din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu, Mihail Polihroniade și alți intelectuali din perioada interbelică, Radu Gyr a fost închis și în timpul regimului lui Ion Antonescu. După eliberarea din detenție a fost trimis, pentru „reabilitare” în batalioanele de la Sărata. Întors din război rănit și cu poemele în raniță, Radu Gyr a publicat în 1942 (la editura Gorjan) volumul inedit Poeme de războiu (carte cenzurată).
În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariștilor”, iar justiția aservită regimului comunist l-a condamnat la 12 ani de detenție politică.
 

7 comentarii:

  1. cat de minunata e poezia, sa o citesti de n ori si sa nu te saturi:X

    RăspundețiȘtergere
  2. E un poem superb, pentru că se simte trăirea! Radu Gyr este un suflet care a trecut probele vieţii creştine, mergând chiar pe drumul lui Hristos. Nu mulţi au această putere!
    Şi de aceea, poezia lui este plină de miez, e o adevărată incantaţie.

    Mulţumim pentru dar! Şi, fie să ajungem şi noi la tăria lui Radu Gyr...

    RăspundețiȘtergere
  3. Lavi pentru ca sufletul tau e plin de duh sfant la fel ca si poezia. Iisus are si El poetii Lui si stii, Eminescu a ajuns mare nu numai datorita geniului ci mai ales datorita sacrificiilor care le-a facut pentru fratii lui, sacrificandu-si chiar si viata pentru ajutarea si luminarea fratilor romani, pentru Romania, fapt ce l-a ridicat in fata lui Dumnezeu, Dumnezeu binecuvantandu-l ca model pentru o intreaga natiune.
    Ce minunat este sa fii roman, ce suflete uluitoare a nascut aceasta tara, cata putere de sacrificiu, cate lacrimi si cata iubire si cata poezie…
    Avem un mare prieten in ceruri ce l-a trimis la noi pe unul din cei mai mari apostoli, chiar pe primul...
    Dulcea noastra mama Romania va fi si ea prima in fata lui Iisus iata si datorita acestor eroi care l-au cantat pe Dumnezeu in suferinta lor cea mai mare....

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e Florina. Ce e mai frumos decat sa vezi viata si totul prin ochii lui Iisus? O si El are multe de spus despre toate chiar si despre poeti si poezii...
    Cine s-ar fi gandit vreodata ca groapa cu lei si arenele romane unde au murit primii martiri vor fi inlocuite la 2000 de ani aproape de inchisorile comuniste?
    O, cine va scapa de judecata lui Dumnezeu pe toti acestia care au inventat comunismul si care l-au adus si in Romania facand ceea ce au facut?
    Si totusi sunt sigur ca toate aceste suflete minunate se vor ruga pentru iertarea lor...

    RăspundețiȘtergere
  5. toti avem cate o particica din Dumnezeu ... toti suntem unul ... tot ce traim sunt lectii ... nu exista pacate ... fara rau nu ar exista bine ... tot ce exista e perfect.. iubiti si pactosii la fel ca pe cei bunni.. noi toti am fost ca ei, ei toti vor fi ca noi . totul e evolutie

    RăspundețiȘtergere
  6. iubiti pacatosii ca sa guste si ei din fericirea voastra .. criticandu-i nu-i veti trezii. toti il avem pe Dumnezeu in noi ... Dumnezeu e in tot ce exista si tot ce exista e in Dumnezeu .. (o intrebare pentru voi : cine l-a creat pe Dumnezeu?)

    RăspundețiȘtergere
  7. In Dumnezeu intr-adevar "Nu exista pacate", si "toti suntem unul", "tot ce traim fiind lectii" , "tot ce exista fiind perfect" .La fel de remrcabile sunt si celelalte spuse de tine. Cine ar putea sa spuna "iubiti pacatosii ca sa guste si ei din fericirea voastra"?
    Desi binele ar exista si fara rau si sunt unii care pot sa trezeasca pe altii si criticandu-i, felicitari pentru aceste cuvinte remarcabile.
    Dumnezeu manifestat e creat de Dumnezeu cel nemanifestat care este etern si nenascut.
    Esti chemata la viata vesnica Luiza, esti chemata sa inlocuiesti punctele tale de vedere, care iata sunt aproape in totalitate inspirate si adevarate, cu punctele de vedere ale lui Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere