23 martie 2011

Partea plina si partea goala a paharului crestinismului

Ce observam? Un om religios care are experiente in cadrul bisericii sale si care este lipsit de satisfactii spirituale din alte parti, din alte biserici sau religii, pana la urma Cultura poate fi si ea numita o biserica, un astfel de om nu poate trece de granitele bisericii sale.

Totusi trebuie sa fim echilibrati si sa vedem simultan si partea plina si partea goala a paharului bisericilor.

Astfel vom vedea ca bisericile sunt pline de tot felul de oameni amarati unii la prima intrupare ca oamenii, fiinte primitive carora totusi biserica le ofera cate ceva.

Pe de alta parte daca privim prin prisma unei fiinte desavarsite sa zic, tot ce ofera bisericile , cu exceptia Cuvantului este sminteala curata.

Din acest punct de vedere acestia care isi sustin biserica numai pe Biblie sunt oarecum mai avansati.

Dar nu suficient deoarece ei exclud intreaga istorie a crestinismului care totusi contine manifestarile lui Dumnezeu prin minunile autentice si discursul inspirat al anumitor sfinti.

Intr-adevar nu prea mai e semn bun sa apartii unei biserici sau sa afisezi o anumita biserica. In primul rand arata ca nu poti sa il vezi pe Dumnezeu decat in acea biserica.

Pana la un punct biserica te imbogateste dar odata cu aceasta imbogatire ea iti transfera si propriile limite ba chiar si ochelarii prin care vede si judeca celelate biserici si religii.

Un astfel de om poate sa aiba experiente religioase dar totul se limiteaza la parcela bisericii lui.

Daca bsierica lui nu isi da acceptul pe o carte sa zic, poate sa fie scrisa acea carte chiar de mana lui Iisus acestia nu o recunosc.

Ei nu pot recunoaste decat ceea ce biserica lor le spune ca e bun.

In fapt ei sunt orbi dar biserica le imprumuta o anumita vedere si le da aceasta sugestie a vederii.

Ei pot sa aiba si experiente spirituale autentice.

Dar daca il vezi pe Iisus sau chiar conversezi cu El cu siguranta ca Iisus nu o sa-ti spuna, daca esti catholic, ca El iubeste si pe protestanti la fel de mult.

Adevarat daca ti-ar spune asta tu nu ai crede ca El este Iisus.

Oricate minuni ti-ar face, daca ti-ar spune ca hinduismul e bun tu nu ai mai crede in El.

De aceea Iisus e obligat sa accepte primitivismul si prostia bisericilor si incultura lor spirituala si toate celelalte grozavii.

Pe de alta parte, omul oricum ar fi el daca Dumnezeu ti-l trimite trebuie sa il accepti. Ii dai ce poti si il ajuti cum poti.

Si primul lucru care il invata un om este ca numai biserica lui e buna si ca restul umbla in ratacire…

De aceea primul lucru cu adevarat intelept , atunci cand intalnim o biserica, ar fi sa intrebam care este relatia ei cu ceelalte biserici si cum le priveste.

Oamenii nu stiu asta dar pe foarte multi ingeri pe care Dumnezeu i-a trimis in aceasta lume Iisus i-a tinut de parte de biserici si chiar daca erau in biserici departe de dogme. E mai sanatos uneori sa fii mai libertin, chiar daca esti prelat, decat sa crezi toate prostiile cu care iti smintesc sufletul cel mai adesea bisericile.

Cel mai adesea Dumnezeu i-a facut pe ingeri in aceasta lume mari oameni de cultura sau de stiinta sau mari eroi si martiri.

Acum evident ca bisericile nu sunt nici ele parasite de ingeri si acesti ingeri trebuie sa le cante in struna credinciosilor altfel nu ar fi luati in seama , trebuie sa le spuna despre cat de minunati sunt preotii si liturghiile si astfel in aceasta bautura placuta auzului credinciosilor sa introduca si adevaruri care sa foloseasca sufletului.

Si deoarece nivelul spiritual al acestor fiinte este asemenea copiilor ce nu au ajuns inca la scoala intr-adevar ceea ce li se cere acestora este iubire si ascultare.

Daca un copil te iubeste atunci intr-adevar datoria lui este implinita si nu iti ramane decat sa astepti sa creasca pentru ca el sa fie capabil de mai multa cunoastere si intelepciune.

Si intelepciunea si cunoasterea varstei lui este aceasta Iubire.

Desigur adesea copiii, mai ales daca le luam jucariile, incep sa faca foarte urat si sa darame tot in jurul lor.

Si asta e firesc si o mama inteleapta sau o educatoare inteleapta nu se va infuria.

Sa-i lasam deci pe copii cu jucariile lor pentru ca in gradinita sa fie liniste si pace si cantece frumoase sa rasune pana dincolo de zidurile ei.

Sa ii lasam in seama lui Iisus si cum i-a ingaduit asa ii va avea si sa se ocupe personal de ei in lumile de dincolo.

Din cate am observat pana acum crestinul cel mai bun ar trebui sa aiba cate ceva din toate bisericile. Sa aiba din smerenia si profunzimea ortodoxiei, din viziunea toleranta si universala a unui catholic asupra celorlalte bsierici si din dorinta de a fi martor a intoarcerii lui Hristos a unui evanghelist.

Totusi biserica cea mai bogata si care are sa va ofere cea mai mare cultura religioasa pare a fi cea catolica. Plus ca aici aveti si posibiliatea de a le cunoaste si asimila si pe celelalte. Catolicii nu sufera de aceasta xenofobie religioasa. Sau cel putin si-o reprima cu succes :)

Daca privim crestinsimul din perspectiva desavarsirii este un dezastru.

Dar daca il privim in comparatie cu celelalte religii si legam de el si civilizatia si cultura occidentala atunci este acceptabil.

Din nefericire Hristos se reflecta in crestinsim doar intr-o anumita masura, tocmai de aceea a si prezis sfarsitul acestei lumi si inceputul alteia.

Sa nu fim dezamagiti de biserici si crestini si sa luptam sa il obtinem pe Iisus si sa reflectam acel mare procent al fiinte Sale care nu poate sa fie cuprins de biserici.

Intrebare fireasca. Ce treaba am eu cu bisericile si de ce ma iau de ele?

Am ajuns la aceastea datorita identificarii cu Iisus si daca te apropii de El, El te trimite la ai Lui. Si iti da misiune printre ai Lui.

Si buni sau rai, mai luminati sau mai putin luminati voi sunteti aia.

Plus ca Tatal ceresc m-a pus sa gravitez in preajma fiintei Lui inca de la inceput si sa invat ce are sa ma invete prin El.

Crestinsimul trebuie reformat de la temelie. Si asa a si prevazut Iisus iar aceasta reforma este cerul si pamantul cel nou.

Adevarat ca daca Iisus ar fi numai cel care se reflecta in voi as fugi de El si I-as fi dusman.

Dar se pare ca e cu mult mai mult si a tinut sa ma asigure de asta si se va ocupa personal sa stearga toate bisericile deoarece l-ati facut de ras in cer dar si pe pamant.

Doamne daca Tu esti atat de Mare si atat de Divin de ce slujitorii tai sunt prosti ca noaptea si chiar noaptea? Daca tu esti Dumnezeu intrupat de ce acestia care te slujesc sunt impotriva Adevarului si chiar a lui Dumnezeu?

Nu exista mangaiere si justificare decat in profetia noului Potop si a cerului si pamantului cel nou si a intoarcerii lui Iisus.

Vino Doamne si pune capat acestei nebunii si acestor sminteli. Cum ar putea noaptea sa slujeasca luminii si prostia Adevarului?

Exact asa veti fi testati si in lumea de dincolo pentru a vi se cunoaste limitele, tocmai de aceea am spus ca acea scoala a ingerilor a coborat deja in aceasta lume ca sa pregateasca de aici pe acei alesi pentru Imparatia Lui.

Cand si cum va fi sfarsitul?

secerisul este sfarsitul veacului; seceratorii sunt ingerii. (Mat.13:39)

Deci, cum se smulge neghina si se arde in foc, asa va fi si la sfarsitul veacului. (Mat.13:40)

Tot asa va fi si la sfarsitul veacului. Ingerii vor iesi, vor desparti pe cei rai din mijlocul celor buni (Mat.13:49)

Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul. (Mat.24:14)

In urma, va veni sfarsitul, cand El va da Imparatia in mainile lui Dumnezeu Tatal, dupa ce va fi nimicit orice domnie, orice stapanire si orice putere. (1Cor.15:24)

Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiti intelepti, dar, si vegheati in vederea rugaciunii. (1Pet.4:7)

Caci suntem in clipa cand judecata sta sa inceapa de la Casa lui Dumnezeu. Si, daca incepe cu noi, care va fi sfarsitul celor ce nu asculta de Evanghelia lui Dumnezeu? (1Pet.4:17)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu