26 august 2010

Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie

                             Atentie, acesta este cred singurul comentariu obiectiv din punct de vedere spiritual al acestei carti oarecum neobisnuite.

Cartea este scrisa de un  grec care are tot felul de experiente paranormale si spirituale pe de o parte langa diferiti maestri fie din India fie din occident, pe de alta langa Parintele Paisie, un sfant crestin am putea spune, binecuvantat cu anumite puteri spirituale. Autorul este un bun medium dar din pacate nu a avut suficient timp ca sa devina si o fiinta iluminata , adica insotitata de intelepciunea si lumina lui Dumnezeu.

Cartea este pe jumatate spirituala, atunci cand ziaristul vorbeste despre Paisie si diferiti alti sfinti ai muntelui Athos, pe jumatate cat se poate de umana sau chiar mai joasa, cand acest Farasiotis Dionisyos(autorul)  vrea nici mai mult nici mai putin decat sa desfiinteze o religie, sa o anuleze, pentru ca asa crede el ca e mai bine pentru el si viziunea lui.

Ori acest lucru evident ca nu se poate.

As putea oricand sa comentez obiectiv si in lumina Adevarului orice pagina a cartii.

Cartea este autobiografica, o copie nereusita a faimoasei Autobiografii a unui yoghin scrisa de Yogananda.

Ei bine, nu numai ca ii slujeste ca model Autobiografia, dar Farasiotis pleaca in India in cautarea lui Babaji... "Babaji" are aproape acelasi sens cu "Abba", tata iubit, tata sfant, tata venerat... Babaji este astazi unul din cei mai cunoscuti sfinti ai Indiei, apropiindu-se ca popularitate de mariii avatari ai hinduismului si de marile nume ale zeilor. Numai ca Babaji trezeste spiritual trei mari maestri, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteswar(cel prin care a aratat exact ca umanitatea a iesit  din Kali yuga si ca ne aflam de cateva sute de ani in dwapara) , si  Paramahansa Yogananda autorul Autobiografiei...  

Grecul nostru intalneste si el in india un babaji, dar altul decat faimosul yoghin.

Trebuie subliniat ca acea persoana pe care o intalneste autorul nu este Babaji. Aceasta este evident pentru orice cititor avizat dar nu va fi deloc evident pentru cititorii lui Farasiotis. Sunt destule argumente eu ofer unul cat se poate de lumesc: Babaji nu poarta "stofe scumpe si ghete moi de piele aduse din Occident." Deasemenea nu cantareste 140 de kilograme... Avem aici un desen care se apropie de imaginea marelui sfant si avatar: Babaji  

Babaji este o fiinta angelica care cunoaste foarte bine vointa divina si o manifesta.

Acum daca se citeste pana la sfarsit se poate observa ca autorul ajunge intr-o confuzie atat de mare ca nu mai stie cand se afla intr-o stare spirituala si cand intr-una mai putin spirituala, opusa.

Parintele ii interzice chiar la un moment dat sa mai continue sa scrie cartea.

Iata am scos singurul pasaj in care parintele Paisie vorbeste despre India, la sfarsitul acestui text, cu rosu. In rest sunt exclusiv parerile lui Dionysios Farasiotis. 

Argumentul lui forte pare sa fie acesta, ca atunci cand primeste de la parinte o stare spirituala mai speciala si se gandeste la maestrii mai mult sau putin spirituali intalniti in India sau la zeii Indiei, acea stare ii dispare. Experienta o are si in sens invers.

Autorul mai experimenteaza si diverse alte fenomene paranormale, vise, telepatie, si are diferite viziuni. 

Este foarte simplu. Orice stare spirituala este sustinuta de o fiinta anume, de Iisus, sau de un inger sau de un sfant sau de o entitate oarecare. In momentul in care atentia ta nu mai este bransata, conectata la acea fiinta si te gandesti la cu totul altceva, la o fiinta diferita, evident ca starea care iti este daruita fie diminueaza fie dispare definitiv. Trebuie spus si faptul ca exista multe aspecte arhetipale ale lui Dumnezeu, destul de diferite unele de altele. Tocmai de aceea o Intrupare rezolva toate aceste diferente si divergente si oamenii au acces direct si sigur la Dumnezeu. De ce n-a prins crestinismul in India cand unul din marii apostoli a mers acolo? Acest mister va fi dezlegat numai odata cu Intoarcerea lui Iisus.  O explicatie: pentru ca una e sa convertesti la crestinism oameni fara religie si alta fiinte care au o religie veche de cand lumea. Dupa cum bine zicea Cleopa, unirea bisericilor si unirea religiilor nu poate fi facuta decat de Dumnezeu. O, si va fi facuta.

 

Autorul da dovada de mare prostie mai ales inspre final cand vrea cu orice chip sa sfarame hinduismul atacand cateva simboluri care sunt evident spirituale si nu pot fi anulate din simplu motiv ca Dumnezeu este cel care sustine tot ce este bun in toate religiile. Asa cum Mohamed se revendica a fi calauzit de arhanghelul Gabriel la fel marii avatari ai Indiei au fost insotiti chiar de Dumnezeu in marile lor actiuni spirituale.

Krishna nu este considerat un zeu ci tot intrupare, daca nu  a lui Dumnezeu, atunci a celui mai mare zeu, a carui misiune este mentinerea Creatiei: Vishnu. Nu un zeu vorbeste prin el ci chiar Dumnezeu. Daca cititi cu atentie Bhagavadgita veti observa ca se deschid cerurile si i se arata lui Arjuna cum Dumnezeu sustine tot ce misca...  

Vom vedea tot aici, in timp, care sunt adevarurile universale continute de toate religiile mari. Si daca consideram budismul o ramura a hindusimului nu trebuie sa vedem decat care sunt acele adevaruri universale continute in hinduism si inca nerevelate crestinilor. 

Incercarea autorului de a darama marile mituri si simboluri ce ne parvin prin cele mai vechi texte ale umanitatii, Ramayana si Mahabharata, mi se pare asemanatoare gestului talibanilor care au daramat statuile lui Buddha.

                             Intr-adevar exista oameni primitivi din punct de vedere spiritual care cred ca Dumnezeul lor nu poate sa invinga decat prin demolarea si daramarea dusmanilor inchipuiti de viziunea lor lumeasca. 

Eu va invit sa cititi Autobiografia unui yoghin, pentru ca autorul grec, in fapt, a vrut sa scrie o carte replica in care sfintii hindusi si maestrii spirituali ai Indiei sa fie inlocuiti cu cei crestini in perceptia occidentala. Apropierea de parintele Paisie este facuta exact in termenii autobiografiei. Ceea ce este foarte frumos. Numai ca autobiografia este o marturie spirituala cu totul deosebita, una din marile marturii spirituale ale umanitatii. In timp ce ziaristul grec, pe langa autentica lui marturie, mazgaleste jumatate de carte cu imprecatii impotriva simbolurilor adorate si venerate de miliarde de oameni de-a lungul timpului.

Pentru ca hinduismul si Judaismul sunt cele mai vechi doua religii ale lumii. Si ele erau una singura la inceput. Iar faptul ca ele sunt inca vii nu poate sa fie decat o minune dumnezeiasca. Trebuie sa fii foarte insensibil sa nu simti vibratia sacrului cand vorbesti de texte si mesaje vechi de mai multe mii de ani.

Totusi Dumnezeu spune ca partea luminoasa a acestei carti ramane o marturie spirituala deosebita si in consecinta o comoara spirituala. Este vorba despre viata parintelui Paisie.

Acum evident persoanele intalnite de autorul grec in India nu erau nici ele cine stie ce sfinti, mai degraba proiectii exterioare ale nivelului spiritual al ziaristului.

Este usor de observat ca mai ales spre sfarsit autorul este foarte indarjit si chiar plin de ura dorind sa sfarme daca se poate tot ce are legatura cu hinduismul.

Ca sa va convingeti ca autorul bate campii si in demersul distructiv impotriva hinduismului este sustinut chiar de ingerul cazut, care se multumeste cu desfiintarea oricarei religii daca nu a crestinismului, am sa citez cateva randuri care vorbesc despre autor mai bine:

“Parintele psihiatriei contemporane, Karl Jung, nu face nici o descoperire novatoare, asa cum multa lume ar fi tentata sa creada. El colecteaza pur si simplu toate "revelatiile" hinduismului despre sufletul omenesc, despre structura si functionarea lui, converteste definitiile sanscrite intr-un limbaj personal, simplu si accesibil, le cosmetizeaza cu o terminologie stiintifica si le prezinta societatii occidentale ca pe niste noi descoperiri. ” p 262

“Totusi atractia occidentalilor fata de spiritualitatea hindusa este astazi o realitate, in contextul in care catolicismul si protestantismul, aceste devastatoare erezii, au reusit sa distruga in Apus autentica traditie spirituala crestina.” P 263

Daca totusi veti citi, tin sa va avertizez ca scrierea contine sugestii negative devastatoare la adresa celorlalte religii care vin direct de la ingerul cazut. De altfel atat ziaristul, alaturi de Parintele Paisie, sunt martori ai mai multor manifestari ale acestei entitati. Asta nu ar fi ceva neobisnuit deoarece Dumnezeu il apropie uneori pe cel proscris tocmai pentru a le arata celor alesi de El ca El este atotputernic si intreg infernul nu este decat asemenea unui tantar pe langa orice copil divin binecuvantat de Dumenzeu.

La pagina 352 citeaza gresit un Psalm inlocuind cuvantul idoli cu demoni:

"Toti idolii neamurilor sunt demoni, propovaduieste Dumnezeu prin gura sfantului proroc Davi(Ps. 95, 5)"

Ori Psalmul suna asa : "Ca toti dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a facut." 

Recunosc ca am fost un pic impresionat gandindu-ma la posibilii cititori care vor beneficia de elucubratii care nu puteau sa vina decat din infern. Stiu eu mai bine nivelul spiritual al cititorilor ortodocsi. Faptul ca aceasta carte arata ca nu stau mai bine nici editorii ortodocsi, atat din Grecia cat si din Romania nu poate sa fie decat o umbra in curtea bisericii ortodoxe. Pentru ca acei care nu sunt iertati vor fi judecati, adica ce a plecat de la ei se va intoarce la ei... Daca atacurile ar fi fost la adresa islamului sunt sigur ca s-ar fi iscat un scandal monstru. 

Acum sa stiti ca nu intampaltor ingerul cazut este pornit impotriva hindusmului si s-a infiltrat de mii de ani si acolo asa cum incearca sa o faca in toate religiile incercand diverse manipulari si incercand sa modfice mesajul initial spiritual.

Hinduismul in prezent este cea mai incarcata spiritual religie dupa crestinism. Adevarurile continute de Hinduism sunt uluitoare si ura ingerului cazut este justificata.

Tin sa precizez totusi ca aceste adevaruri nu au fost expuse inca in lumina lui Iisus, desi sunt incercari. Si putini sunt cei care pot sa precizeze care este diferenta intre zei si ingeri, daca exista vreuna. 

Asa cum pot sa recunosc cuvintele care vin de la Iisus si de la Dumnezeu pot sa le recunosc si pe cele care vin de la ingerul cazut. Sunt pline de ura si distructive si mincinoase. Acolo unde se afla o comoara si o lumina el va spune ca se afla o mizerie si un dusman.

Hinduismul recunoaste spiritualitatea crestinismului desi cei mai multi practicanti considera ca este o religie totusi inferioara hinduismului oferind acces numai pana la anumite nivele.

Hristos le va oferi mari surprize si vor descoperi in viitor un crestinism care nu numai ca va contine in intregime adevarurile din hinduism dar il va completa acolo unde adevarurile nu s-au pastrat in forma lor arhetipala. 

Iata un ambasador al ortodoxiei cat se poate de virusat de ingerul cazut care a scris si randuri care sunt o rusine pentru orice om si care nu numai ca nu vor apropia nici un hindus de crestinism dar vor crea groaza in orice cititor senzitiv. Pentru ca infernul si emanatiile sale sunt intr-adevar ingrozitoare.  

“Catastrofa poporului Indian intrece orice imaginatie. Oamenii traiesc ca animalele si mor ca animalele, iar trupurile lor sunt aruncate in Gange...

Dezastrul social pe care il traieste India..."

Din pacate nu pot sa citez mai mult deoarece este o grozavie ca cineva chiar sa si gandeasca asemenea grozavii nu numai sa le scrie.

 

Este stiut ca India este una din marile puteri ale lumii si ca nu numai spiritualitatea ei ci si inteligenta ei este foarte pretuita de Occident. Ea a oferit de-a lungul timpului nenumarate modele umane universale. Nu intamplator Dumnezeu le-a daruit ocupatia engleza. Pentru ca India sa devina un stat modern si stiinta si religia sa se uneasca spre a pastra si transmite mai departe uriasa comoara spirituala ce s-a sprijinit si ascuns parca mii de ani la umbra Himalayei.

Din pacate lipsa discernamantului spiritual, nu la indieni iata , lasa urme...

 

Nu vreau sa vorbesc impotriva parintelui Paisie dar a fost si el pacalit de cateva ori.

Este cea mai duala carte pe care am citit-o vreodata. Nu cred ca exista in vreun loc atata lumina insotitata de un fiasco teologic asa de mare.

 

Parintele Paisie afirma despre indieni ca sunt un popor cu o profunzime spirituala distincta, ca manifesta imbucuratoare nelinisti si cautari spirituale. Spunea admirativ despre ei: “Inima nu li se umple de suruburi si table. Au dorul acela dupa Dumnezeu, dar se afla in ratacire. Diavolul ii inseala si ii mutileaza duhovniceste. Daca acest popor L-ar cunoaste pe Hristos, cu inima pe care o are, ar spori nespus de mult.

 

Parinte, cartea pe care ai binecuvantat-o nu va apropia nici un indian de Hristos, si cu siguranta va sminti multi cititori cu mult mai simpli decat discipolul matale; mai mult, orice fiinta care poseda un anumit nivel de cunoastere isi va pune intrebari foarte serioase asupra a ceea ce ofera crestinismul(ortodox) daca un Parinte din cei mai mari accepta sa-i apara numele langa asemenea rataciri.

9 comentarii:

  1. Se vede treaba ca cel care vrea sa manipuleze lumea esti chiar tu..si intr-o maniera negativa.Nu m-ai convins deloc cu acest comentariu. Mie perosnal aceasta carte mi s-a parut foarte revelatoare si cunosc persoane alor caror viata li s-a schimbat radical si in bine dupa citirea ei. Dumnezeu a vrut si vrea o singura religie, o singura invatatura - cea adevarata, marturisita de Iisus Hristos, de prooroci si de Sfintii Parinti..restul e doar inselare.
    Sincretismul religios pe care il promovezi tu si pasiunea pentru hinduism nu te vor salva, ci te vor baga si mai tare in mocirla.
    In alta ordine de idei, cand i te adresezi unui sfant, chiar si in scris, incearca sa eviti cuvantul ¨matale¨.E de mahala si nu se cade.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta este cea mai buna recenzie dinte cate exista facuta acestei carti in spiritul Adevarului . Am subliniat si calitatile si erorile acestui volum. Am salvat adevarurile si am pus in evidenta erorile care smintesc pe multi si au smintit deja.
    Aici este un loc in care nimeni nu vrea sa manipuleze pe nimeni ci sa aduca un pic de lumina in intunericul celor multi.
    Oare cum pare orbilor lumina si cum pe pare lor intunericul? Si ce importanta au parerile lor?
    Vezi mai bine de ale tale pentru ca nu te afli nici macar la mahalaua spirituala a Ierusalimului ceresc si tare ma tem ca nici de salvare nu vei beneficia...

    RăspundețiȘtergere
  3. Saracul/a de tine , cum isi bate joc dracul de tine.Spui adevarului minciuna si minciunii Adevar.Incearca si ``Ortodoxia si religia viitorului`` ,cred ca e ultima speranta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest drac de care vorbesti, se manifesta chiar acum prin prostia, intunericul, rautatea si orgoliul tau religios.
    Dumnezeu sa te ierte si sa te binecuvanteze si sa te lumineze!
    Am privit in viitor si nu am vazut nici una din bisericile de astazi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu este vorba de orgoliu religios ,asta nu intelegi tu si cei ca tine.
    Crede-ma multumesc lui Dumnezeu ca m-a scos din intunericul pe care tu azi il numesti lumina.
    Aveam aproximativ aceleasi idei ca si tine, ca toate religiile sunt bune , ca toti ne mantuim etc.
    Trei ani m-am dus la biserica si ma gandeam ca preotul exagereaza vorbind despre sectanti intr-un mod dur.
    Pana nu am dat de cartea mentionata mai sus pe net si am inceput sa citesc(cea a pr Serafim Rose).
    Ce ma uimeste pe mine insa e faptul ca ai citit cartea lui Farasiotis Dionisyos si persisti cu indarjire in ratacirea ta.
    Ma socheaza cum crezi ca toti cei care nu-ti sustin elucubratiile sunt considerati rai sau fanatici , cum amesteci lucrurile , ortodoxia cu hinduismul si altele.
    Nu am mai vazut nici o minte asa de impotrivita Adevarului si bunului simt , realitatii evidente , pana la urma .

    RăspundețiȘtergere
  6. Asculta, tu vorbesti ca un orb despre culori.
    Tu esti moarta, adica nenascuta in Spirit.
    Eu stiu foarte bine ce spun, si ce spun e adevarat.
    Ce treaba ai tu cu Adevarul?
    Eu iti spun ca Satana a scris jumatate din cartea asta si jumatate a scris-o Dumnezeu.
    Jumatate este nectar si jumatate otrava.
    Eu nu am nici o indarjire, eu spun Adevarul.
    Indarjirea este la voi care urati de fapt Adevarul.
    Voi sunteti ca si evreii care l-au urat pe Dumnezeu ca nu le-a trimis un Mesia pe gustul lor.
    La fel si voi, Adevarul a venit la voi din nou dar voi nu puteti sa il primiti.
    Voi sunteti ura impotriva a tot ce nu e ortodox si asta va va aduce moartea...

    RăspundețiȘtergere
  7. ``a scris jumatate din cartea asta si jumatate a scris-o Dumnezeu.``
    Ti-ai luat pastilele azi?
    Cartea e scrisa de un grec , de un om , nici de Dumnezeu , nici de Satana.Numai la Becali am auzit astfel de afirmatii.
    Tu spui Adevarul , l-ai descoperit azi odata cu apa calda si mersul pe jos.
    Mii de Sfinti au aparat Adevarul -credinta ortodoxa , au murit martiri si pomenirea lor e vesnica , iar tu spui despre tine ca-l detii.
    Ma faci sa rad .
    Sfintii inseamna ca au murit degeaba , ca niste inselati ,iar tu esti cel sanatos la cap.Nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Acel grec , ca si tine, era ratacit.
    Dar nu ti se pare ca cel care te mana de la spate e total lipsit de bun simt?
    Adevarul sfintilor era altul decat cel care ti se pare tie.
    In scriptura e profetit sfarsitul bisericii si al acestei lumi.
    Alta lume si alta biserica va veni pe Pamant in curand si nimeni nu-si va mai aminti de cea veche…
    Cauta sa renasti spiritual…

    RăspundețiȘtergere