3 decembrie 2010

Cultura si spiritualitate - Ecumenismul ortodox

                      

 Sunt multe bloguri ortodoxe ale unor oameni cu totul rataciti din punct de vedere spiritual si sa stiti ca ele nu sunt deloc reprezentative pentru spiritualitatea ortodoxa. 

Cultura inseamna comuniune spirituala. Nu poate sa fie decat induiosator ca de la un capat la celalalt al lumii orice student si chiar si orice elev mai luminat stie ca …  Ceva e putred in Danemarca… 

Nu numai somnul ratiunii dar mai ales incultura de orice fel, in special cea spirituala, naste monstrii. 

Orice om cultivat ai lua vei vedea ca iti vorbeste cu respect si consideratie despre toate bisericile crestine si chiar despre religiile lumii. In primul rand pentru ca acest lucru este ceva ce tine de bun simt si de o educatie elementara care lipseste se pare unora care s-au trezit ca scuipa foc pe gura impotriva celorlalti crestini revendicandu-se de la o asa zisa traditie ortodoxa. Nici vorba , acestia se revendica numai de la conducatorii infernului.  

 

Dragilor, va ofer trei modele ortodoxe universale: Lucian Blaga, Nichifor Crainic si Mircea Eliade. Adevarat, cum au fost acestia doresc tuturor sa fie si indemn si pe Papacioc, pe Justin Parvu si pe Cleopa din lumea de dincolo sa fie atenti la ceea ce spun . 

 

Nichifor Crainic a fost un spirit religios cu adevarat revolutionar lasand culturii romane o mare mostenire spirituala ce o gasim atat in autografia sa care se numeste Zile albe, zile negre- o carte cu totul tulburatoare pe care nu trebuie sa o scapi si care iti va intregi imaginea asupra evenimentelor si personalitatilor interbelice ,  cat si in cea mai tare revista de cultura interbelica: Gandirea dar si in cursurile sale de… Mistica.

In aceasta minunata revista gasim un articol foarte mare scris de Lucian Blaga in mai multe numere in  care face o analiza comparata a celor trei mari biserici crestine subliniind ce au in comun, caracteristicile specifice si nobile ale fiecareia si mai ales de ce fiecare merita dragostea si consideratia noastra. 

Spre exemplu arata ca marii filozofi si ganditori germani, incepand cu Kant nu se puteau naste decat in gradina bisericii protestante… Totusi toti protestantii ar trebui sa stie ca fara trezirea iubirii si umilintei gandirea nu face mai mult decat un timbal rasunator… Dar evident ca daca eu am aflat asta cum ar fi putut sa nu stie marii filozofi? Cine oare s-a straduit sa imbine mistica cu filozofia si lirismul decat marele Heidegger? 

Un citat din acest articol gasesti si in aceasta postare: Unirea dintre catolicism si ortodoxie.

Scopul acestor randuri nu este un indemn sa cititi Kant sau Heidegger ci un indemn sa citim pe Crainic si pe Eliade.

 

De ce credeti ca Mircea Eliade a scris o opera atat de mare si universala precum Istoria religiilor?

Pentru ca este timpul ca oamenii sa se imbratiseze unii pe altii si sa se cunoasca.

Nu este atat de complicat. Islamul nu este decat sora mai mica a crestinismului, Citeste si  Coranul. Iar budismul se afla in aceeasi relatie de legatura si subsumare sau includere fata de hinduism. 

Asadar nu ne ramane decat o singura mare religie de cunoscut si asimilat: Hindusimul.

Iar eu am sa fiu o calauza unica si binecuvantata deoarece nu exista vis mai mare decat sa mergi de mana cu Hristos prin universul celorlalte religii, adica de mana cu Tatal care este sustinatoturul si creatorul tuturor religiilor. 

 

Unde spune Iisus ca trebuie sa facem acest lucru? 

Exact in capitolul care se incheie cu acest indemn : Fiti dara desavarsiti!

 

Evident ca intai ar fi bine sa imbratisati celelalte biserici crestine si abia apoi sa va extindeti. Dar odata ce ati inteles alta religie cu atat mai usor va va fi sa imbratisati alte biserici crestine. 

Gandirea, revista  pe care va invit sa o cititi la biblioteca, avea la un moment dat un corespondent aproape permanent in Italia si care trimitea de acolo articole despre viata culturala si religioasa a peninsulei, si gasim acolo pagini cu totul luminate despre marii sfinti incepand cu Francisc de Assisi sau despre minunate sfinte. Va asigur ca nu exista nici un nume mare in tara incepand de la liceeni si pana la cei mai in varsta oameni de cultura care sa nu citeasca Gandirea... Iata o caramida care a stat la fundatia inaltarii generatiei universale a culturii romanesti. 

 

De aceea nu am spus, priviti-ma pe mine si ecumenismul meu, deoarece si eu am fost nascut de Dumnezeu in aceasta minunata biserica ortodoxa si va spun priviti-i si urmati-i pe acestia pe care i-am pomenit mai sus. Intr-adevar intalnirea cu Crainic si cu Eliade nu trebuie nicidecum scapata pentru ca esenta unui neam sta in marile lui personalitati care nu sunt decat spirite binecuvantate de Dumnezeu. Iar despre Blaga... cititi mai degraba paginile de jurnal si de filozofie pe care le-a scris . 

Ortodoxia este ecumenica si imbratiseaza cu dragoste toate celelalte biserici. Daca s-au trezit acum cativa duhovnici cu lectiile neinvatate e prea tarziu sa-i trimitem sa mai citeasca  cand sunt in pragul plecarii dincolo dar le sugeram ca mai bine sa taca si sa nu ne faca de rusine. 

Dar va spun sa nu ii judecati pentru ca daca ar fi sa iau in parte fiecare ortodox  ce a trait de la 1054 si pana acum si tot n-ar scapa niciunul fara sa stie ceea ce stiu si astfel iata ca Dumnezeu le-a daruit cunoastere si binecuvantare nebanuita. Si nu trebuie sa ma duc eu personal la ei ci vor merge marii sfinti in care ei cred si pe care ii pomenesc. 

Pentru ca nimeni nu va intra in imparatia lui Dumnezeu fara sa isi imbratiseze fratii intru Hristos din celelalte biserici! Amin 

 

 

PS: Priviti cum Duhul vorbeste vrei nu vrei prin cei care se daruiesc rugaciunii inimii si o practica o viata. Cleopa care tuna si fulgera impotriva celorlalte biserici de obicei, iata ce declara despre unirea bisericilor, nu el ci Dumnezeu prin el:

 „-Cum vedeţi unirea Bisericilor?”, Părintele răspunde: “-Fraţilor, unirea Bisericii nu este lucru omenesc ci dumnezeiesc. Nu-i în puterea noastră. Iată cum văd eu: să punem post şi rugăciune către Dumnezeu şi când va veni Duhul Sfânt să ne găsească ca Sfinţii Apostoli. Asta e lucrarea Duhului Sfânt. Iar dacă va veni Duhul Sfânt când îl cerem cu post şi rugăciune, când va veni la toate minţile arhiereilor catolici şi ortodocşi, va fi aceeaşi gândire: Hai să ne unim că n-au fost la început două Biserici ci una singură. Deci asta să cerem de la Dumnezeu, că El poate face unitate de vederi în toate privinţele… Iar dacă este vorba să se creadă, să se facă unitate de credinţă, atunci numai Domnul ştie… Noi, nu.” Ilie Cleopa 

7 comentarii:

  1. Sunt intru totul de acord, Îngere! Dintotdeauna am simţit că nu doar drumul nostru este singurul bun, iar celelalte - sigur, greşite! Am şi spus asta, ori de câte ori am avut ocazia. Pe Blaga şi Eliade i-am citit şi eu, în mare parte, şi mă simt foarte aproape de ei - mai ales de Blaga, pentru care am un sentiment aparte. Am şi scris despre el.
    Mai rămâne să îl citesc şi pe Nichifor Crainic, ca să completez tabloul. Vă sugerez şi eu un nume, care îmi e foarte drag: părintele Nicolae Steinhardt - un ortodox cult, cald şi extrem de deschis. Modelul de ortodox, aş zice eu! În privinţa credinţei că noi suntem singurii pe drumul mântuirii, iar ceilalţi departe de ea, are d-sa un capitol în cartea "Dăruind vei dobândi". Spune acolo că acei care gândesc astfel despre fraţii lor se pun în locul lui Hristos şi i-au judecat deja. Ei au hotărât cine se mântuieşte şi cine nu. Tare mi-e drag părintele, prin multe lucruri pe care le-a spus, dar mai ales, prin spiritul d-sale cald şi universal.
    Mulţumim pentru învăţături şi încurajare, şi numai lumină şi pace pe drum!

    P.S. În articolul despre părintele Galeriu, ca şi în cel următor, am abordat şi eu, oarecum, problema ecumenismului - deşi cu reţinere, pentru că nu sunt teolog de profesie.

    RăspundețiȘtergere
  2. TOT PARINTELE CLEOPA A SPUS :

    ``Credinta schismatica este si credinta catolica, care inseamna universala, dar nu mai este dreapta, adica ortodoxa, caci au schimbat unele dogme stabilite de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti la cele sapte Sinoade Ecumenice. Din aceasta cauza ei s-au rupt de credinta si de crezul ortodox si cred in Papa.

    Să ştiţi că nu toată credinţa în Dumnezeu este bună. Auzi ce spune marele Apostol Pavel: Fiule Timotei, sfătuieşte pe creştini să fie sănătoşi în credinţă. Poate să creadă cineva în Dumnezeu şi credinţa lui să nu-i aducă nici un folos, dacă nu crede cum mărturiseşte Biserica, adică credinţa adevarată Ortodoxă. Şi dracii cred în Dumnezeu! Nu spune Apostolul Iacob (cap. 2,19) că şi demonii cred şi se cutremură? Dar la ce le foloseşte diavolilor credinţa, dacă ei nu fac voia lui Dumnezeu?

    Fragment din cartea Dreapta credinta``

    SI ATENTIE

    Toti sectarii care s-au rupt de Hristos si nu merg la Biserica, sunt fii lui Antihrist si inaintemergatori ai satanei. Sa nu va luati dupa ei! Sa nu spuneti ca nu v-am aratat adevarul!-„Ne vorbeste Parintele Cleopa", vol. 3


    Sa fii tu sanatos ,daca induci lumea in eroare din prostie , s-ar putea sa mai ai scuze ,insa daca o faci intentionat negresit ca judecata Domnului va fi una aspra .

    ``Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
    Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea. ``(Matei 7)

    RăspundețiȘtergere
  3. PS -Pr Cleopa vorbea de unitatea Bisericilor in Ortodoxie ,nu in hinduism.
    Se referea la intoarcerea sectantilor si schismaticilor in Biserica si la credinta Ortodoxa .
    Citesc aberatiile de pe blogul acesta si efectiv ma ingrozesc de cum poate stapani cel rau mintea ta.
    Ce e mai grav este faptul ca tarasti si pe altii in inselare.

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant punct de vedere
    ma fascineaza subiectul dar am si foarte multe intrebari contradictorii
    voi reveni sa citesc postarile ulterioare

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt d-na Monica Meiloiu: cu respect, iată răspunsul meu în privinţa "rătăcirii celorlalţi" pe care ar practica-o autorul acestui blog:

    http://univcrestact.blogspot.com/2010/12/despre-ecumenism-din-punctul-de-vedere.html

    RăspundețiȘtergere
  6. a spus iisus ,,fiti desavarsiti,, facand yoga???

    RăspundețiȘtergere
  7. Yoga este un instrument divin. Yoga inseamna unire cu Dumnezeu.
    Oare e problema mea sau a ta ca nu stii ce este Yoga si ca ai o problema cu ea?
    Toate religiile mari sunt perfect compatibile intre ele, Dumnezeu le iubeste si le sustine pe toate.
    Cei care il cunosc pe Dumnezeu stiu asta, fiecare are ingerii ei, gabriel a fost langa Mohamed...
    Umple-ti deci golurile de cunoastere si nu mai intreba prostii.

    RăspundețiȘtergere